„FUZJA SMAKÓW”
weganon 3 czerwca 2015

W tym zielonym żeliwnym garnku jest składnikowy misz masz. Znajdziemy w nim warzywa i przyprawy typowe dla kuchni polskiej, indyjskiej i arabskiej. Takie mieszanki dają niesamowity smak. Przenikanie się polskich młodych warzyw z marokańską harissą, kminem, kolendrą, wędzoną papryką, cynamonem i indyjskim curry z dodatkiem granatu i mleka kokosowego, to fuzja w pełnym wymiarze :)
Lubię wrzucić do garnka składniki z różnych stron świata, różne często przeciwstawne smaki i otrzymać coś, czego nigdy nie jadłem.
Kawałki warzyw z dodatkiem soczewicy i mleka kokosowego, dają kremową w konsystencji potrawę. Bardzo sycącą. Dodatek świeżej kolendry też nie jest be znaczenia.
Takie jednogarnkowe dania, to szybki obiad, często na kilka dni :)

SKŁADNIKI:


– 5 młodych marchewek
– 1 żółta cukinia
– 1 zielona cukinia
– 1 bakłażan
– 1 szklanka zielonej soczewicy
– 2 cebule
– 2 ząbki czosnku
– pół główki średniego kalafiora
– pół granatu
– 2 łyżki posiekanych listków lubczyka
– łyżeczka wędzonej papryki
– 2 łyżeczki mielonej kolendry
– 2 łyżeczki curry
– 2 łyżki posiekanej natki kolendry
– 2 listki laurowe
– 3 łyżki mleka kokosowego
– sól i pieprz do smaku
– łyżeczka mielonego kminu
– pół łyżeczki cynamonu
– łyżeczka harissy 


WYKONANIE:


– marchew pokroić w grube talarki
– cebulę w piórka
– do garnka nalać trochę oleju i podsmażyć chwilę marchew, cebule i kalafior. Dodać listki, kmin, curry, harissę, paprykę, czosnek, sproszkowaną kolendrę, cynamon. Dolać tyle wody, by przykryła warzywa. Gotować ok 20 minut
– dodać soczewicę i lubczyk
– po 10 minutach dodać pokrojoną w grubą kostkę cukinie i bakłażan 
– gotować d miękkości, odparować maksymalnie wodę
– dodać mleko oraz sól i pieprz do smaku
– posypać granatem i kolendrą

 

1 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *