Moje spotkania z mieszkańcami Kresów Wschodnich, a częściej ich potomkami, są pełne smakowitych historii. Na konkursie kuchni kresowej, który odbywa się, co roku na Śląsku Opolskim, jest całe bogactwo potraw z tamtych terenów. Panie opowiadały, kiedy były dziećmi, co jadało się na święta, ale również, na co dzień. Zdecydowanie dominowały potrawy z ziemniaków, strączków i kasz. W województwie stanisławowskim, popularne było łączenie ziemniaków z białą fasola. Podawano je, jako puree z duszoną cebulką, w formie kotletów, zup czy zapiekanek. Jednak największym zaskoczeniem było dla nie połączenie maku z fasolą. Fasola nadaje słodkości, a przede wszystkim zwiększa objętościowo masę makową. Szczególnie, kiedy nie mamy wystarczającej ilości maku. Taka masa była przygotowywana do zawijanych makowców na święta, faszerowanych bułeczek drożdżowych, a nawet kutii. Najpopularniejsze przed II wojną były drożdżowe rogaliki z takim nadzieniem. Ja postanowiłem zrobić zakręcone drożdżówki. Oprócz maku i fasoli, koniecznie dodajcie ekstraktu migdałowego, który podbija smak maku i pięknie pachnie. Również sok z cytryny sprawia, że smak jest wyjątkowy.
SKŁADNIKI:
Ciasto:
– 220 g mleka sojowego lub innego
– 3 łyżki oleju rzepakowego
– 25 g świeżych drożdży
– 450 g mąki pszennej uniwersalnej + 1 łyżka
– 2 łyżki cukru + 1 łyżka
Masa makowo-fasolowa:
– 200 g suchej fasoli Jaś
– 200 g niebieskiego maku
– 500 g dowolnego mleka roślinnego
– 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
– 3-4 łyżki cukru pudru (lub tyle, by masa była słodka)
WYKONANIE:
Masa:
– fasole moczyć w zimnej wodzie przez 10-12 godzin. Odcedzić, zalać nową porcją wody i ugotować do miękkości. Odcedzić, wystudzić i zmielić w maszynce na drobnych oczkach
– mak zalać w garnku mlekiem. Gotować na bardzo małym ogniu przez 30 minut (zamieszać od czasu do czasu). Odstawić na 2 godziny. Zmielić w maszynce 3 razy na najmniejszych oczkach
– połączyć mak z fasolą. Dodać cukier i ekstrakt. Masa powinna być lekko luźna. Jeśli nie jest, można dodać trochę mleka roślinnego
Ciasto:
– do miski wkruszyć drożdże, dodać po łyżce cukru i mąki
– mleko lekko podgrzać i wlać do drożdży. Dokładnie wymieszać. Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut
– do rozczynu dodać resztę mąki i cukier
– wyrabiać ciasto około 8 minut i dodać olej. Wyrabiać jeszcze kilka minut. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne i nie kleić się do dłoni. Włożyć do miski. Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę
Drożdżówki:
– ponownie wyrobić ciasto przez chwilę. Rozwałkować na grubość kilku mm na kształt prostokąta o bokach około 40 na 50 cm. Rozsmarować na całej powierzchni masę makową. Jeden z dłuższych boków nałożyć do środka, a drugi nałożyć na niego i lekko przycisnąć brzeg. Prostokąt pokroić na 8 równych części wzdłuż krótszego boku
– każdy kawałek przekręcić raz, trzymając za krótsze krawędzie (powstanie świder). Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Wierzch posmarować słodkim mlekiem roślinnym
– piec około 20 minut (do zbrązowienia) w 175°C. Grzanie góra/dół, środkowa półka
– wystudzić i polukrować
8-9 g
Ile gram drożdzy suchych powinnam dać zamiast świeżych?
Da radę
A fasola z puszki da rade?
Polecam zakwaszone sokiem z cytryny naturalne tofu z dodatkiem cukru i wanilii. na 1 kostkę (180 g), sok z 1 średniej cytryny. Masę odstawić na godzinę do lodówki i gotowa masa
Wow, wyglądają jak ze sklepu! Ale to też smak dzieciństwa! Chociaż w domu zazwyczaj robiło się je z bialym serem – masz pomysł, jak zastąpić taką masę, żeby przypominała ten smak?
pewnie coś około 2 szklanek
Witaj, czy możesz określić ile to jest (mniej więcej) 200g fasoli po ugotowaniu? Wrzuciłam do gara sporą ilość, bo potrzebowałam też do zupy, i zapomniałam odmierzyć
Drożdżówki z makiem muszą być z makiem
Super drożdżówki, fajne wykorzystanie fasoli..ale może da się użyć czegoś zamiast maku?