Uwielbiam takie male przekąski. Są idealne na imprezy i do zabrania na wycieczki. Łatwo się je robi i dobrze przechowuje i transportuje.
Ciasto drożdżowe daje wiele możliwości. Sprawdza się w przepisach na słodko i w wytrawnych.
Placek ciasta rozwałkowałem cienko i posmarowałem zieloną pastą.
Pasta to klasycznie przerobione liście rzodkiewki, natka marchewki, liście kalafiora, bazylia i selera. Zmieszane z sokiem z cytryny, oliwą, pestkami dyni i czosnkiem są idealne do tego typu dania.
Pasta powinna być bardziej luźna w strukturze nić tradycyjne np pesto. Łatwo się rozsmarowuje i nie wysycha podczas pieczenia co może spowodować pękniecie pasty.
SKŁADNIKI:
Na ciasto:
– 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
– 1 opakowanie drożdży instant 7 g
– łyżeczka soli
– ciepła woda
Pasta:
– szklanka drobno posiekanej natki marchewki
– pół szklanki drobno porwanych listków kalafiora
– 10 listków rzodkiewki
– 10 listków bazylii
– pół szklanki listków selera
– 1 ząbek czosnku
– pół szklanki pestek dyni
– oliwa z oliwek
– sól do smaku
– sok połowy cytryny
WYKONANIE:
Ciasto:
– wymieszać sypkie składniki
– powoli dodawać ciepłą wodę w ilości zapewniającej otrzymanie elastycznego ciasta
– ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe i wolne od przeciągów miejsce
Pasta:
– wszystkie składniki zmiksować w malakserze
– dodawać oliwy w ilości zapewniającej otrzymanie lekko rzadkiej pasty
– doprawić solą do smaku
– ciasto ponownie wyrobić i cienko rozwałkować na papierze do pieczenia
– rozłożyć równomiernie pastę
– piec 15 – 20 minut w temperaturze 200°C
Bardzo smakowite