CZOSNKOWA PASTA Z TOFU I POKRZYWY
14 kwietnia 2016
Jak jest wiosna to muszą być dania z pokrzywy. To zielsko (wolę nazwę jadalne cudo) gości na moim stole do końca wiosny. Zbieram i robię zupy, soki, koktajle, pesto, pasty. Suszę, mielę i dodaję do soli, którą używam cały rok. Zapewniam sobie w ten sposób porządną dawkę żelaza i organicznego krzemu przez cały rok.
Cieszy mnie, że po latach zapomnienia to zioło znów powraca na stoły. Można ją nawet kupić na niektórych bazarach.
Gdy sparzymy młode listki i zmiksujemy z naturalnym tofu, sokiem z cytryny, czosnkiem to otrzymamy zdrową pastę nie tylko na pieczywo. W ten sposób dostarczamy sobie zdrowych składników i smarowidło
SKŁADNIKI:
– 30 młodych listków pokrzywy
– 1 kostka naturalnego tofu ok 180 g
– sok z połowy cytryny
– sól i pieprz do smaku
– łyżeczka musztardy
– 2 starte spore ząbki czosnku (ilość zależy od naszego gustu)
– 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
WYKONANIE:
– pokrzywę sparzyć wrzątkiem na sitku i wysuszyć ręcznikiem papierowym
– wszystkie składniki dokładnie zmiksować malakserem lub blenderem na gładko
– doprawić solą i pieprzem
Pokrzywa to obowiązkowe wiosenne zielone w moim menu. Nie Przepadam za tofu, ale zrobię sobie taką pastę z twarożkiem, bo wygląda pysznie
Bardzo lubię pokrzywę, wspaniale że powraca na polskie stoły, oby coraz szerzej była dostępna i promowana
Bajka! Moje smaki !
Będzie dzisiaj na pluchę, na słotę