Część przepisów powstaje z przypadku. Z tym było podobnie. Miały być ciasta a wyszedł przekładaniec waflowy. Podobny do Pishingera, ale z inną masą. Słodka a bez grama cukru. Idealnie gładka i orzechowa.
Dlaczego uwielbiam to ciasto? Bo jest miękkie a niechrupiące. Masa idealnie nawilża wafle. Stają się miękkie, ale nierozpadające się. Do tego czekolada i orzechy. Pycha i nic więcej
SKŁADNIKI:
– 4 okrągłe duże wafle
Na masę:
– 2 szklanki daktyli
– 2 miękkie awokado
– 2 szklanki wiórków kokosowych
– sok z połowy cytryny
– 1 kopiasta łyżka masła orzechowego
Na polewę:
– ½ szklanki dowolnego mleka roślinnego
– 200 g czekolady ok 70%
– 3-4 łyżki dowolnego syropu
– 1 łyżeczka cynamonu
– ½ szklanki orzechów laskowych
WYKONANIE:
Masa:
– daktyle namoczyć w ciepłej wodzie, kilka godzin. Odcedzić, lekko odcisnąć z nich nadmiar wody
– przełożyć do miski, dodać awokado, sok z cytryny i masło. Dokładnie zmiksować a gładko blenderem
– dodać wiórki i dokładnie wymieszać
– masę podzielić na 3 części. Układać warstwami naprzemiennie z waflami. Ostatnia warstwa to wafle
Polewa:
– w garnku podgrzać prawie do wrzenia mleko z syropem. Dodać czekoladę i cynamon
– wymieszać do rozpuszczenia. Wylać na tort i dokładnie rozsmarować na wierzchu i po bokach (polecam ułożyć na dużej okrągłej blaszce)
– wierzch posypać grubo siekanymi orzechami
– wstawić do lodówki na 1 dzień
jesli nie przeszkadza smak i zapach banana, to jak najbardziej
A czy zamiast awokado sprawdzi sie np. banan?
Z dżemem są idealne
Te wafle są przepyszne. Dałam więcej soku cytrynowego i trochę dżemu z wiśni domowej roboty. Do tego cynamon, trochę imbiru i nasiona chia
Można pominąć
Czym można zastąpić masło orzechowe?
Tort piękny i na pewno dobrze smakuje