Do tej pory tofurniki były reprezentowane w wersji pieczonej. Pora roku wymusiła jednak wersje na zimno. Różnica w masie jest taka, że nie dodaje się mąki ziemniaczanej a dodaje się agar. Ta roślinna „żelatyna” idealnie nadaje się do takich deserów.
Do masy z tofu konieczny jest dodatek soku z cytryny dla przełamania mdłego smaku. Gdy dodamy do niej rozpuszczonej czekolady to mamy pewność, że nie wyczujemy jego smaku. To cenna informacja dla tych, co nie przepadają za smakiem sojowego serka.
Gdy mamy sezon na truskawki koniecznie je dodajcie do ciasta. Później przyjdzie czas na maliny, jagody czy porzeczki. Struktura jest niemal identyczna jak klasycznych serników a smak jak dla mnie o wiele lepszy
SKŁADNIKI:
Na spód:
– szklanka niesolonych i nieprażonych orzechów ziemnych
– szklanka wiórków kokosowych
– 1 średni dojrzały banan
– płaska łyżka kakao
– 2 łyżki dowolnego syropu
Na masę:
– 2 kostki naturalnego tofu po 180 g
– 2 czekolady 70% po 100 g
– 1 puszka 400 g mleka kokosowego (powyżej 80% kokosa i 17% tłuszczu), wstawiona na kilka godzin do lodówki
– sok z 2 cytryn
– 3 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego
– 2 łyżeczki agaru
– truskawki
WYKONANIE:
Spód:
– orzechy i wiórki zmielić np. malakserem na drobne okruszki. Dodać kakao, banana i syrop i dokładnie wymieszać
– masa powinna być gliniasta i nie kleić się do rąk
– dno tortownicy o średnicy ok. 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę i wyrównać wierzch. Truskawki przeciąć na pół i przykleić do ścianek tortownicy
Masa:
– tofu dokładnie zmiksować z sokiem z cytryny
– do garnka włożyć białą stałą część z puszki. Podgrzać do wrzenia. Wyłączyć grzanie i dodać połamaną czekoladę oraz cukier. Mieszać do rozpuszczenia składników
– dodać agar i dokładnie wymieszać trzepaczką. Ponownie włączyć grzanie i zagotować (ciągle mieszać by masa się nie przypaliła). Gotowanie utrzymać 1-2 minuty
– czekoladową masę wlać do masy z tofu i ponownie dokładnie zmiksować na gładko
– masę wylać na spód. Ułożyć na wierzchu truskawki
– formę wstawić na kilka godzin do lodówki do czasu ścięcia się masy
cenna uwaga
Pamiętajcie dodać sól do masy „serowej”. W serze białym jest sól, więc warto i tutaj jej dodać, w moim przypadku przynajmniej pół łyżeczki na blaszkę.
to może być słonecznik, wiórki kokosowe, migdały, laskowe, włoskie, pekany itd
Czego można by użyć zamiast orzechów ziemnych? Mam wszystkie pozostałe składniki, a orzechów ziemnych nie dostanę od ręki w mojej mieścinie…:(
22 cm
Ok, doczytałam 😉
O jakiej srednicy używasz formy ?:)
Raczej tak
postanowione – robię przyjaciółce na urodziny! nie mam agaru i raczej nie zdążę kupić, galaretka bez żelatyny się nada?marta
Mi też czasem się zdarza zważenie, ale nie ma to znaczenia bo masa i tak jest gładka. Zależy to od rodzaju czekolady
Przeżyłam chwile grozy, bo zwarzyło się mleko z czekoladą i agarem, na szczęście całość ładnie się zmiksowała i pewnie będzie kosmicznie pyszne. Z malinami, dopiero jutro niestety. :p
cieszę się bardzo
Zrobilam i udal sie 😀 Wysmienity; zagości w mojej kuchni na stale
i smakowicie smakuje
Tofurnik będę robiła w weekend smakowicie wygląda