CIESZYŃSKIE STRYKI
weganon 20 stycznia 2023

DSC_0049

Placki ziemniaczane, to klasyka naszej kuchni. Są oczywiście również w innych krajach, ale chyba w żadnym nie ma ich w tak różnych formach i smakach. Przemierzając Polskę, doświadczałem smaku przeróżnych placków z ziemniaków. Smażonych na oleju, pieczonych w piekarniku czy na suchych płytach kuchni. Z samej masy ziemniaczanej i z przeróżnymi dodatkami: brukwi, grzybów, dyni, jabłek, marchwi. Podawano je ze śmietaną, cukrem, sosami grzybowymi, pomidorowymi, musem jabłkowym czy twarogowym. Przyznam szczarze, że nie jestem wielbicielem słodkich dodatków do placków ziemniaczanych. Czy ten przepis to zmienił? Cukrem dalej nie posypie placka, ale w zestawie ze śmietanką i jagodami to już inna bajka 😊

Dziś wybieramy się na Śląsk Cieszyński. Pierwszy raz go odwiedziłem kilka lat temu. Ciasteczka cieszyńskie zdobyły moje serce. Kuchnia tego regionu jest niezwykle różnorodna, bo znajdziecie w niej wpływy polskie, niemieckie, austriacki i czeskie. Są potrawy wykwintne i bardzo proste. Kuchnia mieszczańska i chłopska. Każda ma do zaoferowania przeróżne smakowitości. Powracamy jednak do stryków. Czym są? To placki z tartych na drobnych oczkach ziemniaków. Występują w wersji wytrawnej i słodkiej. Pierwsza z tartą cebulą, pieprzem i skwarkami (szpyrkami). Nazywane są również franckami. Wersja słodka podawana jest z kwaśną śmietaną i smażonymi (pasteryzowanymi) jagodami. Placki smażone są na oleju, a nie jak często to bywa na Śląsku na suchej blasze. Tu używa się kastrola, czyli patelni. Co jest jeszcze charakterystyczne, do masy dodaje się trochę mleka. Ten dodatek występuje w kilku potrawach ziemniaczanych na Śląsku Cieszyńskim, chociażby w poleśnikach czy kubuszu. Połączenie chrupiących placków z kwaskową, gęstą roślinną śmietanką i słodkimi jagodami, to poezja smaku. Jeśli macie w spiżarniach takie jagody, to koniecznie zróbcie 😊

DSC_0061

SKŁADNIKI:

– 1 kg ziemniaków
– 3 łyżki mąki pszennej uniwersalnej
– 2 łyżki mleka roślinnego (sojowe, owsiane)
– słoik pasteryzowanych jagód
– gęsta śmietanka roślinna (użyłem 15% PLANTONA)
– olej do smażenia
– szczypta soli

WYKONANIE:

– ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach
– wymieszać z mlekiem, mąką i solą
– rozgrzać olej na patelni i smażyć niewielkie i niezbyt grube placki
– posmarować śmietanką i ułożyć na wierzch pół łyżeczki jagód

DSC_0055

DSC_0066

DSC_0069

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *