CIECIORKOWA TARTA Z BRUKSELKAMI
24 września 2015
Jeżeli chodzi o ziarna ciecierzycy, to większość lubi jej smak. Z mąką już jest inaczej. Znam wiele osób, którym przeszkadza grochowy smak tego ziarna. Ja też musiałem się do niego przekonać. Plusem jest to, że pod wpływem ciepła ten smak ulega zmniejszeniu. Z mąki z ciecierzycy robię naleśniki, frittaty i mini tarty.
Dodanie płatków drożdżowych nadaje serowego smaku. Suszonych pomidorów i curry, lekko rosołowego. Suszonych ziół, większej wyrazistości. Polecam poeksperymentować z dodatkami. Efekt końcowy Was zaskoczy.
Dodanie płatków drożdżowych nadaje serowego smaku. Suszonych pomidorów i curry, lekko rosołowego. Suszonych ziół, większej wyrazistości. Polecam poeksperymentować z dodatkami. Efekt końcowy Was zaskoczy.
Dodatek świeżych, jasnozielonych brukselek, dał fajną w smaku i wyglądzie tartę. To pomysł na inne wykorzystanie tych warzyw, niż klasycznie z bułą.
Jeżeli chodzi o mąkę, to używam tylko typy BEASAN. Jest idealnie gładka. Nie tworzy z płynami grudek i idealnie miesza się z innymi składnikami.
Jeżeli chodzi o mąkę, to używam tylko typy BEASAN. Jest idealnie gładka. Nie tworzy z płynami grudek i idealnie miesza się z innymi składnikami.
SKŁADNIKI:
– 2 szklanki mąki z ciecierzycy
– 1,5 szklanki wody
– 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
– łyżeczka curry
– łyżeczka mielonej kolendry
– 5 suszonych pomidorów
– sól i pieprz do smaku
– 20 średnich brukselek
WYKONANIE:
– brukselki ugotować do miękkości i wystudzić
– mąkę wymieszać z drożdżami, curry i kolendrą
– pomidory drobno posiekać i dodać do suchych składników
– dodać wodę i dokładnie wymieszać
– doprawić solą i pieprzem
– formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę
– powkładać brukselki
– piec w 190 stopniach około pół godziny (masa musi być ścięta)
Lubię i brukselkę i mąkę z ciecierzycy, więc zapisuję sobie ten przepis
Czy Pan jest żonaty?
Tylko na smak
czy da się bez płatków drożdży? czy to wpływa na konsystencję, czy tylko na smak?
jak zwykle genialny przepis!