Resztki ciecierzycy połączyłem z surowym jarmużem, oregano, tymiankiem, cynamonem, kminem i czosnkiem niedźwiedzim. Kulki upiekłem a nie smażyłem i wyszły chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku. Fajnie smakują z sosem pomidorowym lub jaglanym.
SKŁADNIKI:
– 1 szklanka zmielonej ciecierzycy surowej (można zmielić w malakserze)
– 2 szklanki drobno posiekanego jarmużu
– po łyżce: suszonego oregano, tymianku, czosnku niedźwiedziego, kminu rzymskiego, cynamonu
– sól i pieprz do smaku
– 2 łyżki oliwy
– 2 łyżki mielonego siemienia lnianego+6 łyżek wody
– ewentualnie woda do sklejenia masy
WYKONANIE:
– do malaksera włożyć ciecierzycę i jarmuż, dokładnie zmielić
– masę przełożyć do miski
– za pomocą moździerza sproszkować przyprawy i dodać do miski z ciecierzyca i jarmużem
– mielony len połączyć z wodą i odstawić na 10 min, do spęcznienia i dodać do miski, dodać sól i pieprz do smaku oraz oliwę
– jeśli masa się nie klei dodajemy wodę
– formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i wkładamy na 30-40 minut do piekarnika nagrzanego do 200°C i gotowe
Nie ma problemu. Podaj adres to podeślę
z chęcią zabrałabym jutro kilka do pracy na lunch