CIASTO Z JAGLANEJ, FASOLI I CZARNEJ PORZECZKI
22 marca 2016
Czym można świętować jak nie czekoladowym ciastem pełnym smaku. Pewnie jesteście ciekawi co to za święto. Otóż właśnie na blogu pojawił się 500 post
Ta forma ciasta jest dla tych, co nie lubią piec lub nie mają piekarnika Z czego w takim razie zrobić takie ciacho?
Obowiązkowo czekolada w formie gotowej lub przygotowana własnoręcznie (kakao lub karob z olejem kokosowym). Do tego dodatki smakowe i tzw. Składniki nadające kształt.
Uwielbiam połączenie czekolady ze strączkami. Idealnie pasuje czerwona lub czarna fasola. Do tego kasza jaglana. Taka mieszanka jest jednak dość mdła i potrzebuje przełamania. Najlepsze są owocowe i kwaskowe smaki.
Pod ręką miałem akurat dżem z czarnej porzeczki i limonki. Idealnie się wkomponowały w smak czekolady.
Pod ręką miałem akurat dżem z czarnej porzeczki i limonki. Idealnie się wkomponowały w smak czekolady.
Spód klasyczny. Wiórki kokosowe z pestkami słonecznika sklejone bananem lub daktylami.
SKŁADNIKI:
Na spód:
– 2 szklanki wiórków kokosowych
– szklanka pestek słonecznika
– 2 dojrzałe banany lub kilka łyżek gęstej, dowolnej konfitury
Na masę:
– 1 puszka czerwonej fasoli
– 5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
– 1 szklanka wiórków kokosowych
– pół szklanki suchej kaszy jaglanej
– pół szklanki suchej kaszy jaglanej
– 2 czekolady 70% po 100 g
– 1 puszka pełnotłustego mleka kokosowego 400 g wstawiona na kilka godzin do lodówki
– dowolny syrop do smaku (daktylowy, trzcinowy, klonowy lub z agawy)
– skórka i sok z limonki
Na wierzch:
– pół szklanki dowolnego mleka roślinnego
– 1 czekolada 70% 100 g
– dowolny syrop do smaku (daktylowy, trzcinowy, klonowy lub z agawy)
– dowolne bakalie na wierzch
WYKONANIE:
Spód:
– wiórki i pestki zmielić np. malakserem na drobne okruszki
– banany zmiksować lub rozgnieść widelcem i dodać do suchych składników (proponuje po łyżce, dokładnie mieszać ręką) aż powstanie gliniasta zwarta masa
– dno tortownicy o średnicy ok. 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć masę. Wyrównać wierzch
Masa:
– kaszę przepłukać kilka razy wrzątkiem i ugotować w 1 szklance wody pod przykryciem na małym ogniu (aż wchłonie całą wodę, ok. 15 minut). Wystudzić
– za pomocą malaksera lub blendera zmiksować fasole, wiórki, kasę, dżem, sok i skórkę z limonki oraz syrop
– za pomocą malaksera lub blendera zmiksować fasole, wiórki, kasę, dżem, sok i skórkę z limonki oraz syrop
– w garnku zagotować białą, stałą masę z puszki, dodać połamaną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Dodać do pozostałych składników i dokładnie wymieszać
– masę przełożyć na spód i schłodzić. Najlepiej włożyć na 2 godziny do zamrażarki a później przenieść do lodówki (jeżeli nie będziemy robić polewy, to na wierzch masy wsypujemy bakalie)
Polewa:
– w garnku zagotowujemy mleko, dodajemy połamaną czekoladę i syrop. Mieszamy do rozpuszczenia się składników
– wylewamy na wierzch ciasta i układamy bakalie
– wstawiamy do lodówki na kilka godzin
Życzę w takim razie smacznego i samych udanych potraw
Zrobiłam wczoraj. Jemy takie ciacha na śniadanie. Nie mogłam się wczoraj powstrzymać i spróbowałam. Kolejne ciasto-hit!!! Zresztą tak jak każde Twoje ciacho :). Fajnie, że dzielisz się swoimi przepisami, bo inaczej nie miałabym możliwości spróbować takich przepysznych zdrowotności
Stała masa to krem kokosowy. Jest konieczny gdyż w niskiej temperaturze twardnieje i trzyma konsystencję ciasta. Dodatek mleka krowiego spowodowałby powstanie budyniu a nie ciasta
Nigdy nie używałam mleka kokosowego, dlatego zadam głupie pytanie: o co chodzi z tą stałą masą? Czy jest ona konieczna, żeby ciasto się udało? Czy nie mogę zrobić tego na mleku krowim?
Cieszę się, że smakuje
super pyszne!!!! jestem wielką fanką tego ciasta – robię dzisiaj po raz drugi 😉
omamo. Bożena umiera w dietetycznych męczarniach na sam widok. Lista zakupów już spisana. 😀