CIASTKA ZE SŁONECZNIKA, WIÓRKÓW KOKOSOWYCH I KASZY JAGLANEJ
weganon 10 lutego 2017

DSC_0060

Lubię sobie zasiąść do książki i wcinać ciastka. Najlepiej z ciepłym mlekiem roślinnym. Nie ważne, jakie. Powinny być jednak słodkie, w dużej ilości i z czekoladą. Ten ostatni składnik czasem sobie daruję 😉

Przygotowanie powinno być szybkie i proste. To przecież ciastka a nie tort kilkupiętrowy. Wrzucamy składniki do miski, mieszamy i gotowe. Bez zbędnych czynności. Oczywiście niektóre ingrediencje wymagają wstępnej obróbki. Nie powinno być jednak zbyt wyczerpujące :)

Kiedy gotuję kaszę jaglaną, zawsze robię nadwyżkę. Później wykorzystuje do słodkości, kotletów czy past. Czasem jednak mnie poniesie i ilość jest powalająca. Tak było ostatnio. Wielki gar kaszy. Uruchomiłem neurony i w ten sposób w tym tygodniu pojawi się sporo przepisów z tą kaszą :)

Te ciacha to przedsmak kolejnych warsztatów. Bezglutenowe słodkości :)

DSC_0067

SKŁADNIKI:

– 2 szklanki pestek słonecznika
– 1 szklanka wiórków kokosowych
– 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
– ½ szklanki groszków czekoladowych (opcjonalnie)
– 2 łyżeczki cynamonu
– ¾ szklanki dowolnego mleka roślinnego
– 2-3 łyżki nierafinowanego cukru lub dowolnego syropu
– sok z ½ cytryny

WYKONANIE:

– słonecznik zmielić np. malakserem prawie na mąkę
– kaszę zmiksować z mlekiem, sokiem i cukrem na gładko. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać
– za pomocą łyżki kłaść masę i spłaszczać wilgotnym widelcem i nadawać okrągły kształt. Grubość około ½ cm. Wierzch można posypać pestkami słonecznika, sezamem lub innymi ziarnami
– piec 25 minut w 185 stopniach

DSC_0070

DSC_0063

13 Komentarze

  1. o mamo! jakie to jest dobre. Baardzo dzięki, bo to jak prezent od wszechświata zrobić sobie takie pyszne ciastka. A przepis całkiem przypadkowo trafił mi w łapki :)

  2. przepis spadł mi jak z nieba, właśnie na jutro muszę zrobić do przedszkola ciastka z ziarnami. Jest tylko jedno małe ale …. alergia pokarmowa na wszystkie orzechy, w tym też kokos :(. Paweł ratuj ! czym mogłabym zastąpić wiórki ???

  3. Moje ciasteczka już w piekarniku. Zamiast czekolady dałam rodzynki, żurawinę, miechunkę i migdały. Wszystko inne według przepisu, jednak moje ciasteczka wyszły bardzo jasne, inne niż Twoje, Weganonie. Jak uważasz, w czym rzecz? Czy użyłeś jakiegoś ciemnego syropu?

  4. A jeżeli dodam np pół tabliczki czekolady 70%, ten sok z cytryny będzie nadal pasować???

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *