Lubię sobie zasiąść do książki i wcinać ciastka. Najlepiej z ciepłym mlekiem roślinnym. Nie ważne, jakie. Powinny być jednak słodkie, w dużej ilości i z czekoladą. Ten ostatni składnik czasem sobie daruję 😉
Przygotowanie powinno być szybkie i proste. To przecież ciastka a nie tort kilkupiętrowy. Wrzucamy składniki do miski, mieszamy i gotowe. Bez zbędnych czynności. Oczywiście niektóre ingrediencje wymagają wstępnej obróbki. Nie powinno być jednak zbyt wyczerpujące
Kiedy gotuję kaszę jaglaną, zawsze robię nadwyżkę. Później wykorzystuje do słodkości, kotletów czy past. Czasem jednak mnie poniesie i ilość jest powalająca. Tak było ostatnio. Wielki gar kaszy. Uruchomiłem neurony i w ten sposób w tym tygodniu pojawi się sporo przepisów z tą kaszą
Te ciacha to przedsmak kolejnych warsztatów. Bezglutenowe słodkości
SKŁADNIKI:
– 2 szklanki pestek słonecznika
– 1 szklanka wiórków kokosowych
– 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
– ½ szklanki groszków czekoladowych (opcjonalnie)
– 2 łyżeczki cynamonu
– ¾ szklanki dowolnego mleka roślinnego
– 2-3 łyżki nierafinowanego cukru lub dowolnego syropu
– sok z ½ cytryny
WYKONANIE:
– słonecznik zmielić np. malakserem prawie na mąkę
– kaszę zmiksować z mlekiem, sokiem i cukrem na gładko. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać
– za pomocą łyżki kłaść masę i spłaszczać wilgotnym widelcem i nadawać okrągły kształt. Grubość około ½ cm. Wierzch można posypać pestkami słonecznika, sezamem lub innymi ziarnami
– piec 25 minut w 185 stopniach
Smacznego
o mamo! jakie to jest dobre. Baardzo dzięki, bo to jak prezent od wszechświata zrobić sobie takie pyszne ciastka. A przepis całkiem przypadkowo trafił mi w łapki
pestki dyni grubo zmielone, sezam. Tylko wtedy trzeba trochę więcej dosłodzić
przepis spadł mi jak z nieba, właśnie na jutro muszę zrobić do przedszkola ciastka z ziarnami. Jest tylko jedno małe ale …. alergia pokarmowa na wszystkie orzechy, w tym też kokos :(. Paweł ratuj ! czym mogłabym zastąpić wiórki ???
Pestkami dyni
A czy można zastąpić słonecznik albo jego połowę makiem?
Ja też… Nic to, ciasteczka pyszne, już ich nie ma. Dziękuję Weganonie!
Jasne, że będzie
Użyłem ciemnego cukru trzonowego. Prawdopodobnie od tego
Moje ciasteczka już w piekarniku. Zamiast czekolady dałam rodzynki, żurawinę, miechunkę i migdały. Wszystko inne według przepisu, jednak moje ciasteczka wyszły bardzo jasne, inne niż Twoje, Weganonie. Jak uważasz, w czym rzecz? Czy użyłeś jakiegoś ciemnego syropu?
A jeżeli dodam np pół tabliczki czekolady 70%, ten sok z cytryny będzie nadal pasować???
Mi wyszło 20 sztuk
Super pomysł <3 ile ciastek wyjdzie z tego przepisu? 12?