O hummusie nie będę się rozpisywał, bo na blogu ma już swoje wysokie podium i w zasadzie już wszystko o nim powiedziano. Od jakiegoś czasu dodaję sezamową pastę tahini do ciast zamiast olejów. Oprócz interesującego smaku jest też niesamowita konsystencja.
Gdy połączymy tahine z ciecierzycą jak w humusie otrzymamy gęstą pastę. Kilka dodatków sprawią, że otrzymamy masę, która w formie małych krążków idealnie się upiecze i otrzymamy smaczne ciacha. By przełamać ciężkość strączków i tahiny dodaję świeże i soczyste owoce. Bez czekolady ani rusz, więc też dodaję groszki czekoladowe.
Z tej ilości składników wychodzi 30 ciastek. Polecam zastosować łyżkę do lodów, która ułatwia nakładanie masy.
SKŁADNIKI:
– 3 szklanki ugotowanej ciecierzycy
– 5 łyżek tahiny
– pół szklanki dowolnego mleka roślinnego
– 2 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– łyżeczka cynamonu
– ½ szklanki brązowego cukru
– szczypta soli
– ½ szklanki groszków czekoladowych
– borówki i maliny
WYKONANIE:
– ciecierzycę dokładnie zmiksować, dodać tahine, mleko, cynamon i cukier i ponownie dokładnie zmiksować
– wymieszać mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Dodać mokre składniki i wymieszać. Dodać groszki
– blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczeni. Nabierać masę (tu idealnie sprawdza się łyżka do lodów), kłaść i zanurzonym w wodzie widelcem rozpłaszczać na grubość ok. 0,5 cm
– w masę lekko wciskać borówki i maliny
– piec 30 minut w 180 stopniach. Wystudzić i posypać nierafinowanym cukrem pudrem
świetny pomysł na wersję bezglutenową
zrobiłam z maki ryżowej i amarantusowej 50/50 i sa genialne dziękuje za ten przepis
zrobiłam z maki ryżowej i amarantusowej 50/50 i sa genialne dziękuje za ten przepis
zrobiłam z maki ryżowej i amarantusowe 50/50 i są genialne dziękuje za ten przepis
powinny bez problemu
Myślisz, że z mąką ryżową wyjdą?
na takie wykorzystanie humusu bym nie wpadła, ekstra!
Muszę coś takiego upiec