Nie będę rozpatrywał słuszności obchodzenia Dnia Kobiet, bo nie jest to blog o takim charakterze. Dla mnie dzień kobiet jest 365 dni w roku. Można kupić piękne kwiaty, biżuterię, zaprosić do restauracji. Można również upiec ciasto, ciastka, zrobić kolację. Każdy ma swoje sposoby na obchody tego święta.
Dla panów, którzy są na bakier z pieczeniem, polecam te ciastka. Banalnie proste w wykonaniu, bezglutenowe i pełne zdrowych składników. Ładnie zapakowane i wręczone, sprawią radość i będą smakować wybornie
SKŁADNIKI:
– 1 szklanka pestek słonecznika
– 2 szklanki orzechów ziemnych niesolonych i nieprażonych
– 1 szklanka daktyli
– 1 szklanka dowolnego mleka roślinnego
– skórka i sok z 1 cytryny
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 łyżeczka kardamonu
-1/2 łyżeczki imbiru
– migdały do ozdoby
WYKONANIE:
– daktyle zalać mlekiem i odstawić na 2 godziny. Dodać sok i skórkę z cytryny i dokładnie zmiksować
– orzechy i słonecznik zmielić na mąkę (drobne okruszki), za pomocą malaksera lub młynka. Wymieszać z cynamonem, kardamonem i imbirem
– dodać zmiksowane daktyle i dokładnie wymieszać
– nabierać łyżką (polecam gałkownicę do lodów), masę. Kłaść na papier do pieczenia. Spłaszczać na grubość około ½ cm. Wcisnąć lekko migdały w masę
– piec 15 minut w 175°C. Wystudzić. Można polać rozpuszczoną czekoladą
Każde ciastka tuż po wyjęciu są miękkie. Podczas studzenia twardnieją i bez problemu odklejają się od papieru
Czy te ciasteczka jeszcze twardnieją po wyjęciu z piekarnika? W piekarniku były bardzo miękkie i dłużej trzymałam, żeby ta masa trochę stężniała, no i się przypaliły… Trzymać je tylko 15 min niezależnie od konsystencji masy?
Czekolada obowiązkowa
Zdrowe, pyszne i syte – czego więcej chcieć od słodkiej chwili??:)))
Polałam czekoladą, mniam!:))
Super
Akurat nie miałam mleka roślinnego, więc użyłam kawy. Bardzo sympatyczny efekt, takie wytrawne bardziej. Pycha?
jak najbardziej. Wyjdzie około 1,5 szklanki
Czy można użyć mąki arachidowej zamiast mielenia orzechów? Jakiej objętości w takim wypadku użyć?
Kolejny bardzo ciekawy i co ważne, nie skomplikowany przepis. Wyglądają apetycznie.
Bardzo ciekawe składniki i wygląda apetycznie. WYpróbuję z pewnością.