CHLEBEK DAKTYLOWY
24 marca 2016
Oprócz mojego ulubionego chlebka bananowego jest jeszcze ten – daktylowy. Zawiera mus z tego przepisu. Ciasto ma smak lekko karmelowy. Dzięki korzennym przyprawom przypomina w smaku piernika, ale ilość ich nie jest duża.
Świetnie smakuje z dżemem truskawkowym i tak właśnie go zjadam lub z syropem klonowym. Jest to wypiek z tych, co nie trzeba się przy nim napracować. Jak to często określam „ciasto 2 misek”. W jednej ciekłe w drugiej sypkie. Mieszamy i gotowe. Można powiedzieć, że to takie awaryjne ciasto na szybko, (jeśli mamy gotowy mus daktylowy a ja mam zawsze ).
Do ciasta można dodać orzechy, rodzynki lub żurawinę. Wierzch polać czekolada. Każdy to, co lubi.
SKŁADNIKI:
– 2,5 szklanki maki orkiszowej lub pszennej
– 2 łyżki kakao
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody
– pół szklanki oleju rzepakowego
– szklanka dowolnego mleka roślinnego
– szklanka musu daktylowego (przepis)
– 2 łyżki mielonego lnu + 6 łyżek wody
– łyżeczka cynamonu
– pół łyżeczki mielonego imbiru
– dowolny syrop do słodkiego smaku (klonowy, z agawy) lub nierafinowany cukier trzcinowy (ja dodałem 2 łyżki cukru)
WYKONANIE:
– len zalać wodą, wymieszać i odstawić na 15 minut
– w misce wymieszać mąkę, kakao, proszek, sodę, cynamon, imbir i cukier jeśli używamy
– w drugiej misce wymieszać mleko, len z wodą, mus daktylowy, olej i syrop jeśli używamy
– do sypkich składników dodać ciekłe, dokładnie wymieszać
– formę do keksów wyłożyć papierem do pieczenia, wlać masę i piec 50 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka)
tak. Jest nawet przepis na chlebek bananowy na blogu
Czy daktyle można zastąpić bananami?
Myśle, że 2 powinny wystarczyć
Witam, czy len mogę zastąpić jajkami i ile ich dać?
bardzo dobry ten chlebek, ja jeszcze wrzuciłam różne orzechy i sypnęłam resztkę nasion chia
Czy len moge zastapic zmielonymi chia ?
To właśnie lubię w komentarzach. Zawsze dostaję pomysły od innych. Ten z przełożeniem krem jest idealny.Ja też dziękuję
Pieklam ok 30 minut. Bardzo wyrósł i wygląda cudnie. Przekroje go i przełoże kremem na bazie daktyli, bananów i mleka kokosowego. Idealna opcja na zdrowy biszkopt Dziękuje za przepis!
Bardzo dobry przepis. Pozdrawiam miło i w wolnym czasie zapraszam do siebie
proponuje około 30 minut i sprawdzić patyczkiem czy jest suchy
Hej, jak długo piec w okrągłej formie 21cm? Świetny przepis i chce go wykorzystać jako spod do weganskiego banoffee
Musi być bardzo słodki <3
idealnie puszysty! to mi się podoba a daktyle to niezastąpiona, najlepsza słodycz – moje ulubione karmelki 😀