Na ostatnim moim pokazie kulinarnym w Kuchni Czerwony Rower, serwowałem burgery z kaszy jaglanej, czerwonej fasoli z koprem i natką. Kasz jaglana jest wdzięcznym materiałem na wszelkie burgery. Pozostała mi z pokazu połowa główki młodej kapusty i nie wiedziałem co z nią zrobić. Pomysłów mam sporo więc nie musiałem długo czekać.
Ugotowana kapusta została połączona z kaszą jaglaną, koprem i natką. Bardzo aromatyczny dodatek to suszone pomidory. Masa wyszła dość wodnista. Dodatkiem zagęszczającym były pestki słonecznika. Powstała masa nie jest z tych co można lepić w rękach. Ale nie ma takiej potrzeby. Burgery są pieczone i w trakcie obróbki cieplnej część wody odparowuje. Ja od dawna stosuje technikę nakładania mas burgerowych na papier do pieczenia za pomocą łyżki do lodów. Jest to świetny i sprawdzony sposób.
Do burgerów idealnie pasuje mizeria z dużą ilością kopru. Dodatkiem jest zakwaszone mleko sojowe, które przypomina trochę smakiem i konsystencją zsiadłe mleko. Nie wiem czy z kupnego mleka uda się coś takiego wytworzyć. Ja robiłem z własnej roboty.
Niedzielny obiad w pełnej krasie
SKŁADNIKI:
Na burgery:
– połowa średniej wielkości główki młodej kapusty
– 10 suszonych pomidorów z zalewy
– pół szklanki suchej kaszy jaglanej
– pęczek kopru
– szklanka pestek słonecznika
– pół pęczka natki pietruszki
– sól i pieprz do smaku
Na mizerie:
– 1 spory ogórek typu wąż
– 3 łyżki posiekanego drobno koperku
– sól i pieprz do smaku
Kwaśne mleko sojowe:
– szklanka mleka sojowego naturalnego
– 1 łyżka soku z cytryny
WYKONANIE:
Kwaśne mleko:
– do mleka dodać sok z cytryny, wymieszać i odstawić na kilka godzin w temperaturze pokojowej
Burgery:
– kapustę okroić drobno i ugotować w niewielkiej ilości wody do miękkości. Odcedzić i wystudzić
– odcisnąć maksymalnie wodę
– kaszę ugotować w wodzie na sypko i wystudzić
– do malaksera przenieść wszystkie składniki na burgery i dokładnie zmiksować
– doprawić solą i pieprzem do smaku
– papier do pieczenia położyć na blachę, nakładać łyżką masę i formować za pomocą np widelca burgery
– piec 30 minut w 200 stopniach
Mizeria:
– ogórki dokładnie pokroić w cienkie plasterki
– dodać koper, mleko kwaśne oraz sól i pieprz do smaku
– dokładnie wymieszać
Wygląda bardzo apetycznie
Wyglądają pysznie! Uwielbiam takie burgery 😉