BROWNIE Z CIECIERZYCĄ, SOCZEWICĄ I PASTERNAKIEM
weganon 15 maja 2016
DSC_0002
O ile w naszym kraju dzieci wcinają warzywa (w większości) to na zachodzie kontynentu wiele z nich nie wie nawet jak wygląda marchewka. Nie pojmuje tego, bo moja mama tak różnorodnie przygotowywała warzywa ze nie było opcji by ich nie jeść.
 
Sposobów na przemycenie warzyw jest wiele. Kremy, koktajle, zmielone w masie do pierogów. Jednak najlepsza metodą są słodycze. To prawdziwe pole do popisu. Czekoladowe kremy do smarowania ze strączków. Lody i sorbety z dodatkiem dyni, ziół czy marchewek.
 
Najwięcej możliwości dają jednak ciasta. Tu przemycić można wiele warzyw. Ich smak świetnie maskuje czekolada, kakao czy karob. Są niewyczuwalne a zawierają wiele cennych składników. Strączki bogate w białko czy korzenie w składniki mineralne.
 
O ile ciecierzyca czy fasola to norma w ciastach to soczewica już taka oczywista nie jest. I błąd. Ma świetną strukturę a smak jest niewyczuwalny. Kolejny przykład to pasternak czy pietruszka. Są słodkie i lekko ziemiste w smaku.
Eksperymentujcie ze składnikami. Dodawajcie przyprawy korzenne a gwarantuje, że dzieciaki z chęcią będą wcinały takie smakołyki.
 
DSC_0014
SKŁADNIKI:

 

Na sporą blachę o wymiarach 30 na 40 cm
– 2 szklanki mąki kukurydzianej
– 2 szklanki maki orkiszowej lub pszennej
– 1,5 szklanki dowolnego mleka roślinnego
– szklanka oleju słonecznikowego lub rzepakowego, z pestek winogron
– 2 korzenie ugotowanego pasternaku lub pietruszki
– 1 szklanka ugotowanej soczewicy zielonej
– 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 4 łyżki mielonego lnu + 12 łyżek wody
– płaska łyżka sody
– 5 kopiastych łyżek kakao lub karobu
– szklanka nierafinowanego cukru trzcinowego
– 2 łyżeczki cynamonu
– polewa: 1 szklanka dowolnego mleka roślinnego, 2 czekolady 70% po 100 g
– truskawki

 

WYKONANIE:

 

– len wymieszać z woda i odstawić na 15 minut
– w misce wymieszać mąki, proszek, sodę, cukier, cynamon i kakao
– w drugiej misce umieścić ciecierzycę, soczewice, pokrojony w plastry pasternak, pastę z lnu mleko i olej. Wszystko dokładnie zmiksować blenderem
– do suchych składników dodać ciekłe i dokładnie wymieszać. Masa będzie gęsta.
– formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę i wyrównać wierzch (można sobie pomóc rękoma wysmarowanymi olejem)
– ciasto piec 30 minut w 180 stopniach. Wystudzić
– w garnku podgrzać prawie do wrzenia mleko, dodać połamaną czekoladę i ewentualnie coś słodkiego (cukier, syrop daktylowy) do smaku. Masę wylać na ciasto. Ułożyć truskawki
– ciasto wstawić w chłodne miejsce do stężenia czekolady

 

DSC_0017

DSC_0010

DSC_0028

 

15 Komentarze

  1. soczewica pomarańczowa po ugotowaniu jest bardzo wodnista. Nadaje się idealnie do zup i sosów. W tym cieście raczej kiepsko.

  2. À czy soczewica moze byc pomaranczowa? Tylko taka mam w spizarni à chce mi sie tego ciasta!!!!

  3. Ciasto wyszło super!
    Już udostępniłam link znajomym, bo wszyscy, którzy próbowali ciasta, byli nim zachwyceni.

  4. Witaj Weganon. Bardzo mnie zainspirowałeś tym ciastem, szczególnie dlatego, że staram się, aby moja rodzina jadła smacznie i zdrowo. Ciasto wyszło wspaniale. Bardzo smaczne, treściwe i mimo, że jest ciężkie nie zakłóca procesów trawienia. Dla mnie Bomba!!! Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym lekko nie zmodyfikowała przepisu. Dodałam jeszcze dwa małe bataty. Zastosowałam natomiast mniejsze korzenie pietruszki. Rewelacja!!! Dziękuję za przepis i pozdrawiam z Irlandii. :)

  5. Potrzebuje szybkiej odpowiedzi: szklanka soczewicy o ciecierzucy juz ugotowanej czy szklanka przed gotowaniem?

  6. najlepsze brownie jakie widziałam! bardzo ciekawe zestawienie składników, aż ślinka cieknie na samą myśl i ten wygląd <3

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *