BÓB PO KASZUBSKU
weganon 6 lipca 2021

DSC_0001

Na blogu są dwa przepisy „Po kaszubsku”. Fasola Jaś i młoda kapusta. Określenie „po kaszubsku” funkcjonuje w kuchni naszego kraju, głównie w stosunku do śledzia. Jednak to aromatyczny, pomidorowy i korzenny sos jest tu owym określeniem. Przerobiłem już wiele warzyw w tym sosie i za każdym razem wpadam w zachwyt. Ten sos mogę jeść łyżkami. Wędzony, pomidorowy, korzenny, dymny, kwaśny, słodki. Wszystkiego po trochu. Gdy dodamy do niego ugotowany bób, zamienimy zwykły strączek, w coś niezwykłego. Warto czasem bób przygotować inaczej niż nudny gotowany z masłem i solą. To warzywo ma mnóstwo możliwości kulinarnych.

DSC_0016

SKŁADNIKI:

– 1 kg bobu
– 1 duża cebula
– 15 wędzonych śliwek bez pestek
– 3 łyżki oleju rzepakowego
– 5 goździków
– 6 ziaren ziela angielskiego
– 2 liście laurowe
– 200 g słoik koncentratu pomidorowego
– 1 łyżka sosu sojowego
– 1 łyżka suszonego majeranku
– sól i pieprz
– 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– ½ łyżeczki cynamonu

WYKONANIE:

– bób ugotować, odcedzić, przelać zimną wodą, ostudzić i usunąć skórki
– na patelni rozgrzać olej. Dodać pokrojoną w piórka cebulę, pokrojone w paski wędzone śliwki, ziele angielskie, goździki, szczyptę soli i liście laurowe. Dusić kilka minut. Wyjąć przyprawy
– koncentrat wymieszać z 250 ml wody, majerankiem, obiema paprykami, majerankiem i sosem sojowym. Wlać na patelnię z cebulą. Gotować na małym ogniu przez około 5 minut
– dodać bób, wymieszać i chwile podgrzać. Doprawić solą i pieprzem
– podawać z pieczywem

DSC_0012

DSC_0024

DSC_0009

4 Komentarze

  1. Mniam! Też mi się przejadł taki zwykły bób, gotowany w wodzie z solą, nawet w sałatce już nie ekscytuje… ale to brzmi bosko!

  2. aj po ugotowaniu oprocz maselka dodaje rozgnieciony czosnek, mieszam i od razu zjadamy. A oprocz tego dodaje go jako dodatek do botwinki czy tez czerwonego barszczu. Co ciekawe bob ma nizszy indeks glikemiczny niz fasola i szklanka bobu moze zastapic 12 ziaren fasolki jaska. Polecam bob zamiast fasolki. Bardzo lubie bob,moze ktos ma pomysl na” przyrzadzenie”dobrego dania.Ja po ugotowaniu dodaje smietany i troszke wegety.

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *