BEZGLUTENOWE BROWNIE Z BATATEM I MUSEM JAGODOWYM
weganon 25 lipca 2016

DSC_0104

Kto by pomyślał, że dotrwam do 600 postu. Sam nie mogę uwierzyć, że już tyle dań Wam zaprezentowałem. Nie martwcie się. To nie koniec. W tajemnym zeszycie prowadzonym od ponad 25 lat jest jeszcze sporo do pokazania a nowe pomysły wciąż docierają do wegańskiej mózgownicy :)

Na dziś mój nowy eksperyment. W 100% bezglutenowe brownie. Zawsze boje się takich wypieków. Często płatają figle. Mieszanka mąki z ciecierzycy, amarantusa i tapioki zrobiła swoje. „Klejem” jest puree z batatów i mus jagodowy oraz daktylowy. Dla bojących się grochowego smaku ciecierzycy i swoistego amaratusa mam dobrą wiadomość. Nie czuć ich w ogóle. Czekolada, kakao i musy zrobiły swoje.

Z racji lata na wierzchu są świeże i soczyste owoce na polewie czekoladowej. Idealnie uzupełniają ciężką strukturę ciasta i smak. Jeśli macie ochotę spróbować kulinarnego eksperymentu to zapraszam dziś do sklepu Trawa. Tam będzie na Was czekało :)

DSC_0125

SKŁADNIKI:

– 1 szklanka mąki z ciecierzycy
– 1 szklanka mąki z amarantusa
– 1 szklanka mąki z tapioki
– 5 łyżek kakao
– 1 łyżka sody
– 2 łyżki mielonego lnu + 6 łyżek wody
– ½ szklanki oleju (rzepakowy, słonecznikowy lub z pestek winogron)
– ok. 500 g batatów
– 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego
– 1 szklanka musu daktylowego z tego przepisu
– 1 szklanka jagód
– 1 czekolada 70% 100 g
– 1 łyżeczka cynamonu
– polewa: pół szklanki dowolnego mleka roślinnego, 1 czekolada 70% 100 g, łyżeczka cynamonu, 2-3 łyżki syropu daktylowego, klonowego lub z agawy
– sezonowe owoce

WYKONANIE:

– bataty obrać, pokroić w kawałki i ugotować do miękkości. Odcedzić i ostudzić. Zmielić lub zmiksować na gładko
– len wymieszać z wodą i odstawić na 15 minut. Dodać olej, ocet, mus daktylowy i puree z batatów
– jagody zmiksować na gładko. Podgrzać prawie do wrzenia i dodać połamaną czekoladę oraz cynamon. Wymieszać do rozpuszczenia. Dodać do mieszanki ciekłej
– w misce wymieszać mąki, sodę i kakao. Dodać ciekłe składniki i dokładnie wymieszać
– formę o wymiarach 20 na 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Włożyć masę i wyrównać wierzch. Piec 35 minut w 175 stopniach. Odstawić do schłodzenia
– polewa: mleko podgrzać z syropem prawie do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę i cynamon. Wymieszać do rozpuszczenia. Wylać na ciasto i ułożyć owoce. Schłodzić w lodówce do ścięcia czekolady

DSC_0144

DSC_0093

DSC_0141

DSC_0112

4 Komentarze

  1. Czy mozna te mąki zastąpić jakimiś innymi? Do dyspozycji mam orkiszowa 700 i 1800, kukurydziana, gryczana, jaglane, owsiane, ziemniaczana.

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *