DROŻDŻOWE CIASTO Z MANGOLDEM I GRZYBAMI
weganon 9 czerwca 2016

DSC_0015

Mangold, burak liściowy, boćwina, kapusta rzymska, burak szpinakowy. Nie ważna jest nazwa. Ta roślina zadziwia kolorami i smakiem. Na ciepło czy zimno. Zielony, czerwony czy biały. Kilka kolorowych odmian. W smaku podobny do botwiny.

Ma mało kalorii i sporo kwasu foliowego oraz betainy, która wspomaga układ krążenia. Można przygotowywać go jak szpinak. Ja kupuje go w gospodarstwie Państwa Majlertów, ale widziałem go już na wielu straganach. I dobrze, bo można z niego zrobić wiele smakowitych potraw (pojawia się na blogu).

Na ciepło jest idealny, jako farsz do wytrwanych ciast lub tart. W towarzystwie grzybów i aromatycznego gęstego sosu pomidorowego. Wystarczy chwila i liście miękną.

Postarajcie się i poszukajcie w swojej okolicy, bo to smaczne i wdzięczne w obróbce warzywo :)

1

SKŁADNIKI:

Na ciasto:
– 3 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej

– 1 saszetka suszonych drożdży 7 g
– łyżeczka soli
– szklanka ciepłej wody

Na nadzienie:
– 2-3 spore pęczki mangolda (dowolny kolor)

– ½ kg pieczarek
– 1 puszka krojonych pomidorów
– 1 łyżeczka curry
– ½ łyżeczki mielonej kolendry
– łyżeczka oregano
– sól i pieprz do smaku
– 1 spory pomidor
– pęczek koperku

WYKONANIE:

Ciasto:
– w misce wymieszać mąkę, sól i drożdże. Dodać wodę i wyrobić miękkie i elastyczne ciasto przez kilka minut (aż zacznie odchodzić od ręki)

– włożyć do miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce
– dno tortownicy o średnicy około 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia
– ciasto rozwałkować nadając mu okrągły kształt (cienko), włożyć do tortownicy a brzegi wywinąć na zewnątrz formy

Nadzienie:
– na sporej patelni lub w garnku rozgrzać trochę oleju. Dodać pokrojone w średnią kostkę pieczarki. Dodać trochę soli (puszczą wodę) i smażyć przez chwilę

– liście i ogonki mangolda dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w paski. Wrzucić do pieczarek i chwilę smażyć. Dodać ¾ szklanki wody, przykryć i gotować 10 minut
– dodać krojone pomidory, pokrojony drobno koperek i zwiększając grzanie odparować maksymalnie płyn (masa musi być gęsta)
– dodać przyprawy
– farsz wyłożyć na ciasto, na wierzch położyć plastry pomidora. Brzegi ciasta nałożyć na farsz

7

– piec 40 minut w 190 stopniach

DSC_0033

DSC_0022

DSC_0007

3 Komentarze

  1. obłędne, na pewno spróbuję
    w ogóle przeglądam blog i widzę, że skorzystam na pewno w wielu przepisów
    no i muszę jeszcze dodać, że zdjęcia są fantastyczne – apetyczne, zachęcające i wielce profi ^^
    dziękuję za podzielenie się przepisami :)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *