MLEKO MIGDAŁOWE
weganon 2 stycznia 2015
 

 

Mleko w tym przypadku jest oczywiście określeniem na wyrost :-) ale wyglądem nie ustępuje oryginałowi.
Mleko migdałowe jest dobrym przykładem jak weganie radzą sobie z brakiem mleka krowiego stosując je np. do kawy, naleśników, budyniu czy lodów.
Mleko migdałowe nie zawiera cholesterolu, ciężkostrawnej kazeiny i laktozy. Szklanka napoju to tylko 35 kcal, ma działanie alkalizujące (dobrze działa u osób z nadkwaśnością i refluksem przełyku).Ma duże ilości mikroelementów i witamin.
Łatwe w przygotowaniu i tańsze od kupnych cudów z cukrem itp. dodatkami.


SKŁADNIKI:

1 szklanka migdałów
3 szklanki wody
dodatki do poprawy smaku 


WYKONANIE:

– Jeżeli migdały mają skórkę, należy je sparzyć i zdjąć 
– migdały zalać wodą i odstawić na 24 godziny
– namoczone przenieść do blendera i zmiksować z 3 szklankami wody
– przecedzić przez gęstą gazę i gotowe
– pozostałość na gazie to pyszny „serek migdałowy”, o którym będzie mowa w innym poście
– mleko można doprawić do smaku np ksylitolem, stewią, sokiem malinowym
– mleko można przechowywać do 3 dni w lodówce 

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *