Jest to zarazem pasztet warzywny i doskonałe smarowidło do chleba. Połączyłem smak zielonej soczewicy i mrożonych podgrzybków ze słodko – kwaśnym smakiem suszonej żurawiny.
Dodatek ziół i gałki muszkatołowej sprawi, że jest dość aromatyczny. Można też masę zastosować jaki nadzienie do naleśników lub krokietów.
1 szklanka zielonej soczewicy
100 – 200 g mrożonych grzybów (u mnie podgrzybki)
2 szalotki
2 marchewki
po pół łyżeczki tymianku i oregano
świeżo starta gałka muszkatołowa do smaku
pół szklanki suszonej żurawiny
pół szklanki otrąb owsianych
sól i pieprz
WYKONANIE:
– soczewice wraz z marchewką i szalotką ugotować do miękkości (ok 30 min.)
– grzyby rozmrozić i poddusić aż będą miękkie.
– składniki połączyć i zblendować, dodać otręby, żurawinę, zioła, gałkę oraz sól i pieprz do smaku
– jeżeli pasztet jest za rzadki można dodać więcej otrębów.
– pasztet wstawić do lodówki na kilka godzin (lepiej smakuje)