ZIMOWE PRZETWORY – KONFITURA POMARAŃCZOWA Z DODATKAMI
weganon 8 stycznia 2015

Czas na zimowe przetwory? Tak! Każda pora roku rządzi się swoimi przetworowymi prawami. To właśnie zimą najlepsze są cytrusy. Oczywiście mówię o tych z ekologicznych stoisk a nie tych co pokryte są sztucznymi woskami będącymi pochodnymi ropy naftowej :-(
Na pierwszy rzut pomarańcze w trzech odsłonach: z migdałami, z kiwi i z dziką różą i berberysem. Wszystkie konfitury są ze skórką pomarańczową i kawałkami imbiru. Delikatnie posłodzone ksylitolem i zżelowane naturalną pektyną jabłkową.


SKŁADNIKI:


2 kg ekologicznych pomarańczy
2 łyżki ksylitolu
2 łyżki pektyny jabłkowej
kiwi, migdały, owoce dzikiej róży, berberysu, kawałek imbiru


WYKONANIE:


– na początek jak wykonać pektynę jabłkową – obieramy jabłka (ok. kilograma), skórki i gniazda nasienne wkładamy do garnka i zalewamy 1 szklanka wody. Gotujemy około godziny na małym ogniu. Całość wykładamy na gazę i dokładnie wyciskamy płyn. Powstały płyn jeszcze podgrzewamy by uzyskać koncentrat. Pektynę przechowywać do tygodnia w lodówce.
– pomarańcze obieramy ze skórki pozbywając się białej osnowy (albedo), kroimy na kawałki i wkładamy do garnka, dodajemy pół szklanki drobno pokrojonej skórki i starty imbir, ksylitol i szklankę wody
– całość gotujemy około 30-40 minut na małym ogniu
– dodajemy pektynę i gotujemy jeszcze 5 minut
– gotową konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików i odwracamy do góry dnem na 2 godziny i gotowe


Konfitura z kiwi

 

Konfitura z dziką różą i berberysem

Konfitura z migdałami

Pomarańcze - wszyscy tańczą i ja tańczę

6 Komentarze

  1. Mmm, ależ one muszą być dobre… Bardzo lubię dżemy pomarańczowe, a z takimi dodatkami to już w ogóle muszą smakować niebiańsko :)

  2. Bardzo lubię smak pomarańczy z imbirem z różnymi dodatkami. Moim faworytem jest konfitura z pomarańczy z kwiatami dzikiego bzu. Niestety już została skonsumowana. Pozdrawiam

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *