KRAKERSY WIELOZIARNISTE
weganon 22 stycznia 2015

Co można zrobić gdy w domu brak pieczywa a pogoda nie zachęca do wychylenia nosa za drzwi? Zdecydowanie wieloziarniste krakersy pełne przeróżnych ziaren i przypraw. Pasują do wytrawnych past (na zdjęciu z buraczkowym hummusem), pasztetów lub grillowanych warzyw. Ilość składników jest oszałamiająca ale każdy może dobrać sobie skład jaki chce i co ma pod ręką. Czasem lubię takie wytwory kuchenne gdzie wystarczy wsypać składniki do miski, zamieszać i prawie gotowe :-)



SKŁADNIKI:


– po szklance: pestek słonecznika, ziaren sezamu, otrębów owsianych
– po 3 łyżki: czarnuszki, mielonego siemienia lnianego, maki owsianej, nasion chia
– po łyżce: nasion kolendry, suszonego tymianku, rozmarynu, oregano, szałwii, czerwonego pieprzu, kminu rzymskiego
– po łyżeczce: cynamonu, przyprawy zatar
– 2 łyżki oleju kokosowego
– 1 łyżka syropu z agawy
– woda
– sól do smaku


WYKONANIE:


– nasiona chia zalać wrzącą wodą w ilości ok 0,5 cm ponad nasiona, odstawić na 30 min. do napęcznienia
– kolendrę, tymianek, oregano, szałwię, pieprz, kmin utłuc w moździerzu
– do miski wsypać przyprawy, ziarna, napęczniałe nasiona chia, dodać mąkę, siemię, cynamon, olej kokosowy, syrop z agawy i sól do smaku
– powoli dodawać wodę do uzyskania gęstej masy, która nie klei się do rąk
– masę wyłożyć na lekko opruszony mąką owsianą papier do pieczenia i przykryć drugim papierem. Rozwałkować na grubość ok 1 cm, zdjąć papier, posypać masę lekko mąką owsianą i rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Odciąć nierówne brzegi i nadać kształt przyszłym krakersom (prostokąty, kwadraty, koła itd)

– przenieść pokrojone prostokąty wraz z papierem na blachę i do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30 minut.
– po upieczeniu zdjąć papier i pozostawić do wystygnięcia
– krakersy są chrupiące ale nie kruszą się dzięki olejowi kokosowemu i mące owsianej

4 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *