BURACZKOWY KASZBURGER
weganon 23 stycznia 2015

Najpierw miał być to burger tylko z kaszy ale masa była blada i jakaś taka nijaka. Na szczęście miałem jeszcze 3 pieczone buraki i finał zdecydowanie lepszy. Kaszburger ma wszystkie kasze jakie miałem w domu. Jaglana, pęczak, perłowa, bulgur, gryczana niepalona, quinoa. Mnóstwo przypraw – kmin rzymski, kminek, oregano, zatar.
Tym razem nie smażyłem burgerów tylko piekłem (oszczędne używanie tłuszczy dla ciała).



SKŁADNIKI:


– po pół szklanki kaszy: jaglanej, perłowej, pęczaku, gryczanej, quinoi, bulguru
– 3 średniej wielkości pieczone buraki
– sól i pieprz do smaku
– po pół łyżeczki: tymianku, oregano, zataru, kminku i kminu mielonego
– po 2 łyżki mielonego lnu i maki owsianej
– sezam


WYKONANIE:


– kaszę jaglaną, pęczak, perłową i gryczaną ugotować w jednym garnku do lekkiego rozklejenia (ok. 20 minut)
– w drugim garnku ugotować quinoę i bulgur (ok. 30 min.)
– kasze wystudzić
– buraki zmiksować na gładko i dodać kasze oraz przyprawy, mąkę i siemię, sól i pieprz do smaku, wymieszać dokładnie łyżką
– nagrzać piekarnik do 180°C
– masę kłaść łyżka i formować okrągłe burgery na papier do pieczenia (posypać sezamem)

– piec 30 minut a następnie przewrócić na drugą stronę i piec jeszcze 15 min.
– podawać jak klasyczne burgery – majonez wegański, rukola, sałata rzymska, kiełki rzodkiewki, ogórek konserwowy

2 Komentarze

  1. Dałem mniej bo do tej pory burgery smażyłem a te postanowiłem upiec. Rzeczywiście wyszły wilgotne ale nie rozpadały się i smak buraka z kaszami obłędny. Dla mnie burak w warzywach jest odpowiednikiem tego co reprezentuje kasza jaglana czyli wszechstronność.

  2. Prezentują się świetnie, uwielbiam smak buraków w burgerach. Z tego, co widzę, dodałeś mało skrobiowych składników, więc przez upieczeniem mają dużo wilgoci, ale wolę takie od przesuszonych.

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *