KREM Z ZIELONEGO GROSZKU, JARMUŻU I PŁATKÓW JAGLANYCH
17 lutego 2015
To dziś ostatni przepis z zielenią i jarmużem w tle. Udało się przerobić tego trochę
Krem jest bardzo gesty a to za sprawą płatków jaglanych. Groszek użyty mrożony bo innego teraz nie ma (nie używać przypadkiem tego z puszki). Groszek ugotowany a jarmuż dodany na surowo z dużą ilością soku z cytryny i czosnku.
Bardzo rozgrzewająca zupa na dzisiejszy wieczór
Krem jest bardzo gesty a to za sprawą płatków jaglanych. Groszek użyty mrożony bo innego teraz nie ma (nie używać przypadkiem tego z puszki). Groszek ugotowany a jarmuż dodany na surowo z dużą ilością soku z cytryny i czosnku.
Bardzo rozgrzewająca zupa na dzisiejszy wieczór
SKŁADNIKI:
– 1 szklanka groszku mrożonego
– 1 szklanka posiekanego drobno jarmużu
– sok i skórka z 1 cytryny
– 1 łyżka mleka kokosowego
– pół szklanki płatków jaglanych
– 2 ząbki czosnku
– sól i pieprz do smaku
– dodatki – u mnie pestki prażone dyni i czarnuszka
WYKONANIE:
– groszek zalać wodą w ilości by tylko go przykryła, dodać skórkę z cytryny i gotować do miękkości
– do groszku dodać pozostałe składniki i wszystko dokładnie zmiksować
– krem jeszcze raz zagotować i doprawić do smaku solą
– i tyle. Szybko, prosto i smacznie
Wyszła mi taka gęsta, że na zimno posłużyła jako pasta ma kanapki
takie gęste zupy krem są najlepsze – sycące, pyszne i zdrowe, a do tego rozgrzewające