KREM Z POMARAŃCZY, DYNI I MARCHEWKI
weganon 1 marca 2015

 

Do tej pory królowały kremy z dyni, jarmużu i buraka. Przyszedł czas na cytrusy, których już niedługo kończy się sezon. Połączenie trzech pomarańczowych barw i słodyczy bardziej kojarzy mi się z dżemem, który robię z tych składników niż z zupą ale zastosowanie pewnych dodatków przemienia się w delikatnie słodki z nutą ziołową i kokosową krem. Prosty sposób przygotowania (wszystkie kremy takie są) i jeszcze łatwość dostępu składników to propozycja na szybkie zaspokojenie głodu.

SKŁADNIKI:


– 1/4 dyni muscat
– 3 marchewki
– 2 szklanki soku pomarańczowego (oczywiście świeżego)
– łyżka kremu kokosowego
– sól i pieprz do smaku
– łyżka oregano
– łyżeczka tymianku
– łyżeczka oleju z pestek dyni
– pół łyżeczki płatków chilli


WYKONANIE:


– dynię i marchew pokroić w średnią kostkę, włożyć do garnka i zalać sokiem z pomarańczy
– zawartość garnka gotować na średnim ogniu do zmięknięcia warzyw
– dodać krem, zioła i olej i zmiksować na gładko
– doprawić solą i pieprzem oraz chilli
– jeszcze raz wszystko zagotować

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *