KREM Z PIECZAREK I JARMUŻU Z LUBCZYKIEM
8 marca 2015
Niestety nadchodzi ta pora, gdy powoli żegnamy się z jarmużem na kilka miesięcy. Ostatnie podrygi na kuchennym stole zaserwowałem w kremie z dodatkiem pieczarek i aromatycznego lubczyku, który nadaje rosołkowego smaku zupie. Krem można jeść samodzielnie lub z makaronem pełnoziarnistym albo grzankami.
SKŁADNIKI:
– kilogram pieczarek
– 2 szklanki drobno porwanego jarmużu
– 3 gałązki świeżego lubczyku
– łyżka suszonego oregano
– sól i pieprz do smaku
WYKONANIE:
– pieczarki umyć i w całości włożyć do garnka, dodać jarmuż i nalać wody do połowy ilości warzyw
– całość gotować 20 minut, dodać lubczyk i oregano
– całość dokładnie zmiksować blenderem
– przelać z powrotem do garnka i zagotować, dodać sól i pieprz do smaku
– prosta i szybka zupa na każdy dzień
Warto wypróbować bo jest smaczne połączenie
Takiego połączenia jeszcze nie znałam
Zdecydowanie wole świeży niż suszony
świeży lubczyk daje niepowtarzalny aromat