KORZENNE CIECIORNIKI Z OWOCAMI
weganon 14 marca 2015

Na blogu pojawiły się już cieciorniki (przepis). Tym razem zostały wzbogacone o waniliowe mleko owsiane, wiórki kokosowe, rodzynki, świeże owoce i korzenne przyprawy (smakują jak pierniki).
Zamiast sera z ciecierzycy można użyć oczywiście tofu. Nałożenie masy w papilotki do muffinek daje nam mały deser na kilka kęsów ale masę można zrobić w formie tarty np. na owsianym spodzie lub jako tort przekładany orzechami w karmelu. Opcji jest bardzo dużo tak jak i dodatków do tej masy.

SKŁADNIKI:


– 1 szklanka mleka roślinnego (u mnie waniliowe owsiane)
– 0,5 kg sera z ciecierzycy (przepis)
– 2 czekolady wegańskie
– 3 łyżki cukru melasowego np. muscovado
– 3 łyżki kakao
– 2 łyżeczki agaru
– pół szklanki wiórków kokosowych
– pół szklanki rodzynek
– po pół łyżeczki: cynamonu, mielonych goździków i kardamonu lub 1 kopiasta łyżeczka dobrej przyprawy korzennej
– świeże dowolne owoce


WYKONANIE:


– ser rozdrobnić blenderem
– do garnka wlać mleko, dodać kakao, korzenne przyprawy, pokruszoną czekoladę, cukier i agar. Włączyć grzanie i zagotować ciągle mieszając, zmniejszyć ogień i gotować 2-3 minuty
– masę przelać do rozdrobnionego sera i dokładnie wymieszać
– do masy dodać wiórki kokosowe i rodzynki i wymieszać
– papilotki ułożyć w formie na muffnki i nakładać masę
– przyozdobić różnymi owocami i odstawić do wystygnięcia a następnie na 2-3 godziny do lodówki

 

4 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *