To drugi przepis na w 100% wegańską wersję majonezu. Ten został wzbogacony w świeżą bazylię i nerkowce. Nie dodawałem musztardy tylko ocet jabłkowy i sok cytrynowy. Składnik tłuszczowy to krem kokosowy i olej słonecznikowy a składnikiem, który zagęścił całość są pestki słonecznika.
Od tego postu zaczynam propozycję na gotowe dania i dodatki do Wegańskiej Wielkanocy. Czy będą wegańskie „jajka”? Mam pewien pomysł
SKŁADNIKI:
– krem z 1 puszki mleka kokosowego
– pół szklanki nerkowców
– 5 łyżek pestek słonecznika
– sok z 1 cytryny
– sól do smaku
– 1 łyżka octu jabłkowego lub z białego wina
– 20 listków bazylii
– 3 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
WYKONANIE:
– nerkowce namoczyć na 2 godziny w wodzie, zmiksować z połową szklanki wody
– dodać sok z cytryny, ocet, krem kokosowy i bazylię i ponownie zmiksować
– powoli dodać ciągle miksując olej a następnie pestki słonecznika (masa zacznie szybko gęstnieć)
– dodać soli do smaku i dokładnie wymieszać
– smak majonezu jest lekko cytrusowy i ziołowy ale jest to smak na tyle delikatny, że nie zmienia diametralnie smaku potraw, z którymi jest serwowany
Nie ma za co i polecam
uoooo, ciekawe, muszę spróbować takie cudo :), dzięki
Ja też Brak jajek, musztardy, zajzajerowatego octu sirytusowego i różnych EEEEEE
majonez z mleka kokosowego i nerkowców? jestem na TAK – duże TAAAK! <3