MARCHEWKOWE CIASTO Z GRUSZKAMI
weganon 17 marca 2015

Połączenie startej marchewki z korzennymi przyprawami a do tego soczyste gruszki to połączenie, które warto wypróbować. Ciasto powinno nazywać się maga blacha bo proporcję są na blachę, która jest na wyposażeniu większości piekarników więc dość spora.
Składnikiem wiążącym jest mus z jabłek i gruszek.
Użyłem 3 rodzaje mąk pełnoziarnistych: orkiszowej, gryczanej i pszennej. Dodatek orzechów, wiórków kokosowych i rodzynek dodatkowo poprawia smak

SKŁADNIKI:


– po szklance maki pełnoziarnistej: orkiszowej, gryczanej i pszennej
– 2 szklanki musu z jabłek i gruszek (zmiksowane owoce)
– 2 łyżki kakao
– kilogram startej na dużych oczkach marchewki
– 2 łyżeczki cynamonu
– 2 łyżki mielonego lnu zmieszanego ze szklanką wody (pozostawić do spęcznienia na 10 min.)
– 1 łyżeczka mielonych goździków
– 1 łyżeczka mielonego kardamonu
– szklanka posiekanych grubo orzechów włoskich
– szklanka rodzynek
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 łyżeczki sody
– szklanka wiórków kokosowych
– pół szklanki oleju (u mnie z prażonych orzechów włoskich)
– szklanka ciemnego cukru
– gruszki
– cukier puder do posypania


WYKONANIE:


– połączyć wszystkie składniki prócz gruszek, ciasto powinno mieć gęstą konsystencję (ale nie taka żeby można było go formować rękoma)
– jeśli ciasto jest za gęste dodać mleka roślinnego lub musu, jeśli za rzadkie to dosypać mąki pszennej
– masę wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę
– gruszki obrać i pokroić wzdłuż na kawałki, ponacinać lekko i ułożyć na cieście
– blachę wstawić do piekarnika na ok. godzinę (sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone) w 180°C

 

– po wystudzeniu posypać cukrem

 

7 Komentarze

  1. nigdy nie używam termoobiegu jeśli jest grzanie góra/dół. Taki zestaw najczęściej powoduje spieczenie brzegów, czasem góry a pozostawienie surowego środka

  2. Pośrodku wysokości w 180 st., termoobieg, grzałka góra i dół. Wiem ze to dziwne, nie będę już więcej dociekać, myślałam że zawalilam sprawę z musem.

  3. w cieście użyłem surowych owoców. Na jakim poziomie było pieczone i z jaką opcją grzania?

  4. Witaj. Upieklam dziś ciasto i niestety klapa, mimo długiego pieczenia jest surowe w środku. Zastanawiam się ze może to być kwestia mojej złej interpretacji składnika ‚mus z jabłek i gruszek ‚-dodałam surowe zblendowane, ale może chodziło o uprazone?

  5. już wieki marchewkowego nie jadłam, a takie to z chęcią bym dziś po szkole zjadła, a nawet ze sobą do niej zabrała :)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *