Dwa posty temu pojawił się przepis na białą „kiełbasę” i chrzanowy sos kokosowy. Jeden post temu pojawił się przepis na zakwas do białego barszczu więc teraz połączę te dwa przepisy bu stworzyć jedną z najsmaczniejszych zup nie tylko na Wielkanoc.
Zanim dodamy zakwasu trzeba przygotować aromatyczny wywar roślinny, na który składają się marchewki, pietruszka, cebulka, czosnek i grzyby suszone (a dokładnie jeden). Całość doprawiona sowicie majerankiem i sosem chrzanowym, który nada ostrości a zarazem zastąpi nam śmietanę.
Warzywa można wyłowić lub pokroić na małe kawałeczki a całość dopełni natka z pietruszki z wegańską kiełbasą.
SKŁADNIKI:
– 2 marchewki
– 1 pietruszka
– 1 suszony spory kapelusz prawdziwka lub innego grzyba
– 3 ząbki czosnku
– zakwas na barszcz
– natka z pietruszki
– 1 mała cebulka
– majeranek
– 1 listek laurowy
– 2 ziarenka ziela angielskiego
– sól i pieprz do smaku
– kokosowy sos chrzanowy
WYKONANIE:
– warzywa pokroić na małe kawałki, dodać grzyb, listek i ziele angielskie, zalać wodą i gotować do miękkości
– dodać zakwas. Ja stosuję proporcję 0,5 litra zakwasu na 1 litr wywaru ale zależy wszystko od gustu
– zupę doprawić sosem chrzanowym, solą i pieprzem
– dodać natkę i majeranek do smaku oraz pokrojoną białą „kiełbaskę”
– lubię zajadać barszcz w chlebie razowym oczywiście bez tych bazi co są na zdjęciu
Bazie (na Kaszubach) zjada się (jedną, symbolicznie), żeby uchronić się od bólu gardła. Więc, jak widać, bazie kotki też można konsumować.
Są dwa przepisy na blogu. Pszenny i bezglutenowy
A jak zrobić zakwas?
Coś trzeba jeść na Święta
o mniam (że się tak wyrażę :D) – aż ślinka cieknie na samą myśl! pysznie to wymyśliłeś