MAZUREK CZEKOLADOWO – KOKOSOWY NA GRYCZANYM SPODZIE
weganon 21 marca 2015

Było już kilka wytrawnych propozycji na wielkanocny stół. Czas na klasyk w wersji słodkiej czyli mazurka. Ma on formę okrągłą (upieczony w formię do tarty). Spód wykonałem z mąki gryczanej z dodatkiem cukru i wegańskiej margaryny (główny składnik to olej kokosowy). Masą wypełniającą jest mnóstwo czekolady i krem kokosowy ze skórką pomarańczową i cytrynową. Dla podkręcenia smaku dodałem trochę cynamonu.
Pojawi się jeszcze inna propozycja na mazurka na blogu ale to za jakiś czas

SKŁADNIKI:


Na ciasto:
– 2 szklanki mąki gryczanej
– 100 g wegańskiej margaryny lub oleju kokosowego
– 4 łyżki cukru pudru
– zimna woda


Na masę:
– krem z 2 puszek mleka kokosowego
– 3 czekolady 90%
– skórka z 1 pomarańczy i cytryny
– łyżeczka cynamonu
– syrop z agawy


WYKONANIE:


Ciasto:
– posiekać nożem mąkę z tłuszczem i cukrem pudrem, powoli dodawać zimną wodę do momentu uzyskania twardego jednolitego ciasta
– ciasto zawinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki
– formę do tary wysmarować tłuszczem i wysypać mąką, ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i przenieść do formy. Wylepić dokładnie formę i nakłuć dno w kilku miejscach widelcem
– na ciasto położyć papier do pieczenia i obciążyć np. fasolą. Wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. Po tym czasie zdjąć papier z fasolą i piec jeszcze 15 minut. Ciasto może lekko popękać. Wystudzić


Masa:
– do garnka włożyć krem kokosowy, pokruszoną czekoladę, skórki i cynamon. Podgrzewać do rozpuszczenia składników. Dodać syrop w ilości zapewniającej słodki smak
– masę wylać na upieczony spód, udekorować dowolnie i wstawić do lodówki na kilka godzin


12 Komentarze

  1. świetny przepis!
    nie wiem kiedy dam radę wypróbować we własnej kuchni wszystko co tu wrzucasz
    naprawdę nie wiem…

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *