Były już mielone z seitana i kilka propozycji wegeburgerów ale ten bije na głowę poprzednie. Burger seitanowy o smaku suszonych pomidorów i wędzonej papryki z wegańskim majonezem i świeżymi warzywami to propozycja dla tych co chcą oszukać znajomych, że jedzą prawdziwe mięso. Gwarantuje, nabiorą się w 100%. Można go piec, smażyć ale i grillować. Ciepło nadciąga więc zapraszajcie znajomych i serwujcie na grilla zdrowe wersje burgera i wybijajcie z głowy tą glutenoparanoje.
SKŁADNIKI:
– ok. 300 g seitana (przepis)
– 8-10 suszonych pomidorów
– 1 płaska łyżka słodkiej wędzonej papryki
– 2 płaskie łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych
– 1 łyżka suszonego oregano
– sól i pieprz do smaku
– świeża papryka, pomidor, korniszon, sałatka, cebula, kiełki, majonez wegański, wegebuła
WYKONANIE:
– kroimy seitana na drobne kawałki i wrzucamy do malaksera, dodajemy pomidory suszone, paprykę wędzoną, oregano, płatki i dokładnie miksujemy do otrzymania dość jednolitej masy
– masę doprawiamy solą i pieprzem
– formujemy burgery i w zależności od preferencji smażymy, pieczemy lub grillujemy
– bułę smarujemy majonezem, kładziemy sałatę, burgera, majonez, kiełki, paprykę, korniszona i zajadamy się
Już dziś nabrałem 2 osoby, że to mięso
o mamo! zjadła takiego burgera! aż mi się zamarzył teraz na wypasie 😀
Ale smacznie wygląda! Musze wypróbować ten przepis
smakuje fajnie dzięki wędzonej papryce
musi być pyszny! chyba się skuszę!