PULPETY JAGLANE Z JARMUŻEM I CHRZANOWYM SOSEM KOKOSOWYM
weganon 6 kwietnia 2015

Czasem patrzę na składniki roślinne, które mam w domu i zastanawiam się jak je połączyć by powstało coś co jest szybkie do wykonania, smaczne, proste i dające się przechować na następny dzień. Okazało się, że cierpię na nadmiar kaszy jaglanej i jarmużu, który za chwilę już schodzi ze sceny. Połączenie tych składników za skutkowało powstaniem pulpetów, które oprócz tych ingrediencji mają tylko przyprawy co sprawia, że są do wykonania w minutę osiem :-)
Przepis na sos pojawił się już przy okazji „białej kiełbasy” i też jest bardzo prosty w wykonaniu. Uzupełnieniem dania jest sałatka z pieczonych marchewek, rzepy, dyni piżmowej i batatów z młodymi listkami buraka.
Pulpety można smażyć ale wiem z doświadczenia, że pieczone są bardziej wyraziste w smaku i nie mają żadnego tłuszczu co w moim przypadku tracenia wagi ma znaczenie.

SKŁADNIKI:


– szklanka suchej kaszy jaglanej
– szklanka drobno posiekanego jarmużu
– łyżeczka suszonego oregano
– łyżeczka suszonego tymianku
– sól i pieprz do smaku
– 1/4 łyżeczka cynamonu
– łyżeczka czarnuszki


WYKONANIE:


– kaszę przepłukać na sitku kilka razy wrzątkiem i przenieść do garnka. Dodać 2 szklanki wody i trochę soli i gotować na małym ogniu aż kasza wchłonie cały płyn (pamiętać o mieszaniu co jakiś czas). Kaszę wystudzić
– z jarmużu oderwać tylko listki odrzucając twarde ogonki i nerwy i drobno posiekać nożem lub za pomocą malaksera
– w misce wymieszać kaszę, jarmuż i dodać przyprawy i za pomocą ręki dokładnie wymieszać. Sprawdzając smak dodaj soli.
– z masy formować pulpety dowolnej wielkości (ja robiłem rozmiaru śliwek renklod)
– pulpety ułożyć na papierze do pieczenia i włożyć na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 190°C

 

10 Komentarze

  1. Kaszy się nie miesza podczas gotowania – wtedy się na pewno nie przypali i nie przywiera

  2. Utrzeć dokładnie na bardzo drobno chrzan i dodać do kremu kokosowego. Dokładny przepis jest przy poście dotyczącym "białej kiełbasy" na blogu

  3. co za danie <3 idealnie dla mnie – mam jaglaną, mam jarmuż, mam chrzan i mleczko kokosowe – aż się prosi by zrobić! genialne pulpeciki :)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *