To połączenie dla niektórych wyda się pewnie absurdalne ale każdy ze składników towarzyszących truskawkom podbija ich smak.
Pierwszy raz truskawki z balsamico jadłem we Florencji. Niesamowite połączenie. Jednocześnie słodki i lekko ostry ocet nadaje owocom nowy wymiar. Musi być gęsty by nie spływał po owocach.
Pieprz czerwony również nadaje charakter truskawkom. Mięta sprawia, że potrawa jest bardzo świeża i orzeźwiająca.
Takie truskawki idealnie psują do deserów lodowych opartych na mlekach roślinnych.
Tu nie ma co się rozpisywać. To trzeba koniecznie wykonać a później ze smakiem zjeść
SKŁADNIKI:
– 20 sporych truskawek
– 3 łyżeczki gęstego octu balsamicznego
– świeżo mielony pieprz czerwony
– listki mięty
WYKONANIE:
– na talerzu ułożyć listki mięty
– truskawki pokroić w plasterki i ułożyć na mięcie
– truskawki posypać pieprzem i polać octem balsamicznym
– schłodzić pół godziny w lodówce