SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z CZOSNKOWY SOSEM NERKOWCÓW
weganon 1 czerwca 2015

Młode ziemniaki najczęściej lądują u mnie w piekarniku lub w sałatce. Klasyczna sałatka ziemniaczana zawiera dodatek śmietany czasem jogurtu lub majonezu. Inne składniki to świeże ogórki i szczypiorek.

Czy jest możliwa wegańska wersja tej niemieckiej sałatki? Jasne, że tak.
Ugotowane młode ziemniaki z ogórkiem, dymką, kolendrą i koprem. Idealnym dodatkiem jest lekko cytrynowy sos czosnkowy na bazie nerkowców. Uzupełnia smak i nadaje jej kremowej konsystencji. Postanowiłem dodać czarnej soli kala namak by osiągnąć lekko jajeczny charakter. Opłaciło się.
SKŁADNIKI:
 
– kilogram młodych małych ziemniaków
– 2 dymki
– 2 łyżki drobno posiekanego koperku
– 2 łyżki drobno posiekanej kolendry
– 2 zielone ogórki
– szczypta soli kala namak lub zwykłej
– pieprz do smaku
– pół szklanki nerkowców
– sok i skórka z 1 cytryny
– 1 spory ząbek czosnku
 
 
WYKONANIE:
 
– nerkowce namoczyć kilka godzin w wodzie, odcedzić
– nerkowce, sok i skórkę z cytryny i czosnek zmiksować z polową szklanki wody
– doprawić solą kala namak i pieprzem
– ziemniaki obskrobać lub cieniutko obrać, ugotować do miękkości i wystudzić
– ogórki dokładnie umyć i pokroić w cienkie plasterki
– do miski włożyć ziemniaki, ogórki, pokrojoną drobno dymkę, koper i kolendrę
– dodać sos i dokładnie wymieszać
– doprawić pieprzem 

3 Komentarze

  1. co jak co, ale młode ziemniaczki są najlepsze! 😀 ostatnio nie mogę się od nich oderwać 😀 a takie z sosem to dla mnie nowość, także jak najszybciej zabieram się za przepis :)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *