BAKALIOWE CIASTO MARCHEWKOWE Z KREMEM ORZECHOWYM
weganon 18 lipca 2015

Dziś jest Międzynarodowy Dzień Wegańskich Ciast :) Na tą okazję zrobiłem ciasto marchewkowe pełne bakalii. Jest lekko kwaskowe dzięki żurawinie i rodzynko. Jednocześnie korzenne od cynamonu, kardamonu i goździków.
Dopełnieniem smaku jest krem z orzechów ziemnych z wiórkami kokosowymi z dodatkiem mleka sojowego dla rozluźnienia kremu.
Zauważyłem, że ciasto z młodych marchewek jest bardziej słodkawe niż z marchewek jesiennych.
Zastosowałem mieszankę dwóch mąk. Orkiszowej i semoliny.
Ciasto jest wilgotne. Podobne trochę do brownie.

SKŁADNIKI:


– 1,5 szklanki maki orkiszowej jasnej
– 1 szklanka semoliny
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 łyżeczki sody
– szklanka żurawiny suszonej
– szklanka rodzynek
– pół szklanki cukru trzcinowego
– 5 sporych marchewek
– szklanka mleka roślinnego
– 2 łyżeczki cynamonu
– 1 łyżka przyprawy korzennej
– 2 łyżki kakao
– szklanka wiórków kokosowych
– 3 łyżki mielonego lnu + pół szklanki wody
– skórka i sok z 1 cytryny


Krem:
– 4 łyżki masła orzechowego
– pół szklanki wiórków kokosowych
– kilka łyżek mleka kokosowego


WYKONANIE:


– marchewki zetrzeć na grubych oczkach
– len zalać wodą, dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut
– do miski włożyć marchewkę, mleko, skórkę i sok z cytryny, mąki, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, przyprawę, cukier i kakao oraz len
– całość dokładnie zmiksować
– dodać żurawinę, wiórki, rodzynki i wymieszać
– formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować tłuszczem i wysypać mąką
– wyłożyć ciasto do formy
– piec około godziny w 180 stopniach (do suchego patyczka). Wystudzić
– masło orzechowe zmiksować z wiórkami i powoli dolewać mleko aż do uzyskania lżejszej konsystencji
– rozsmarować krem na cieście
– można posypać orzechami ziemnymi 

 

5 Komentarze

  1. Ciekawe połączenie smaków 😀 Zdjęcia wyglądają zachęcająco. Ile czasu zajmuje Ci jego przyrządzenie w całości?

  2. zadręczasz mnie Twoimi słodkościami (i nie tylko!), zawsze ślinka cieknie jak patrzę na to co wyczyniasz w kuchni :) krem, najlepszy! <3

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *