W zależności od regionu naszego kraju, przygotowywane są przeróżne zupy na wielkanocne śniadanie. Biały barszcz, żur, żurek, barszcz czerwony czy zupa chrzanowa. To klasyka wielkanocnych stołów. Zupy chrzanowe robione są na bazie barszczy i żurów z zakwasów pszennych, żytnich czy owsianych. Przeważnie gotowane na mięsnych wywarach z dodatkiem wędzonych wędlin. Podawane z kiełbasą i jajkami na twardo lub sadzonymi. Przyznam szczerze, że talerz tak ciężkiej zupy, wystarcza by nie tknąć pozostałych potraw. Jak dziecko nie przepadałem za takimi zupami. Kiedy zacząłem sam gotować roślinnie, moje barszcze były na bulionie warzywnym z zakwasem. Obowiązkowy dodatek tartego chrzanu, majeranku i roślinnej śmietanki. Nietłusto i nie ciężko na żołądku i wątrobie. Każdego roku staram się czerpać pomysły z kuchni regionalnych lub wymyślać całkiem nowe przepisy. W tym roku zrobiłem zupę chrzanową w postaci lekkiego i niegęstego kremu. Seler, który jest pełny smaku umami, idealnie pasuje do takiej zupy. Po zmiksowaniu jest delikatny i kremowy. Gdy dodamy roślinnej, gęstej śmietanki to smak jest jeszcze bardziej niesamowity. Nie żałujcie jej. Podbija niesamowicie smak. Nie bez znaczenia są przyprawy. Suszony majeranek, świeżo tarta gałka muszkatołowa i mielony pieprz. Do tego wegańskie „jajka na twardo” z TEGO przepisu lub „żółtkowe kulki” (TEN przepis) i śniadanie wielkanocne nabiera nowego wymiaru smakowego.
SKŁADNIKI:
– 1 bulwa selera (około 700 g)
– 1 ziemniak (około 200 g)
– 2 cebule (około 200 g)
– 3 duże ząbki czosnku
– 3 łyżki tartego chrzanu (ilość uzależniona od mocy i Waszych preferencji smakowych)
– 1 duża łyżka suszonego majeranku
– 1,5 litra bulionu warzywnego lub wody
– 200 g gęstej, roślinnej „śmietanki” 15% (użyłem 1 opakowania PLANTONA)
– 3 łyżki oleju
– sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
WYKONANIE:
– do garnka wlać olej. Selera, cebulę i ziemniaka obrać i pokroić w średnią kostkę. Obrać czosnek i przepołowić
– rozgrzać olej i dodać selera, cebulę i czosnek. Smażyć na małym ogniu przez kilka minut
– dodać ziemniaka i sporą szczyptę soli oraz bulion. Gotować na małym ogniu przez pół godziny. Dodać chrzan i zmiksować dokładnie blenderem
– dodać majeranek, gałkę, śmietankę, sól i pieprz do smaku. Zupy już nie gotować (zmniejsza smak chrzanowy)
– podawać z koperkiem, „Jajkami na twardo” lub kulkami „żółtkowymi”
Właśnie zrobiłam, wyszła pycha