Mając formę i papilotki do muffinek, można wyczarować inne wytwory niż popularne babeczki. Rozpuszczając czekoladę z kremem kokosowym, otrzymamy świetną masę do czekoladek. Jeśli dodamy do niej cynamonu, przeobrazimy ją w cudowną korzenną w smaku czekoladę. To nie koniec niespodzianek. Jeżeli zatopimy w tej masie gęstą konfiturę morelową, to mamy kulinarną ekstazę. Finalnie posypiemy suszoną lawendą i możemy zapomnieć o świecie
Masa jest uniwersalna i można dowolnie nią testować. Jedną wersję zrobiłem z borówkami, inną z malinami itd.
Podana ilość składników jest na 12 sztuk.
Kubeczki są idealne lekko zmrożone, co w tych upałach idealnie się sprawdza. Papierki bez problemu odchodzą od czekoladek.
Powiem w tajemnicy, że zjadłem na dzień dobry 3 sztuki
SKŁADNIKI:
– 4 czekolady min. 70% po 100 g
– 2 puszki mleka kokosowego po 400 g wstawione na kilka godzin do lodówki
– 2 łyżeczki cynamonu
– dowolny syrop do posłodzenia
– konfitura morelowa
– suszone kwiaty lawendy
– szczypta soli morskiej
WYKONANIE:
– do garnka włożyć połamaną czekoladę, sól, białą, stałą warstwę górną z puszki mleka, cynamon i podgrzewać do rozpuszczenia składników (nie gotować)
– powoli dodawać syrop w ilości zapewniającej słodki smak
– papilotki włożyć do formy
– nalać 1 łyżkę masy na dno papierka a następnie delikatnie nałożyć 1 łyżeczkę konfitury
– następnie całość zalać od 1 do 2 łyżek masy czekoladowej
– wierzch posypać kwiatami lawendy
– postępować tak do wyczerpania masy czekoladowej
– formę wstawić do zamrażarki na kilka godzin
– czekoladki można pozostawić w zamrażarce lub przenieść do lodówki
Można zrobić z nierafinowanego oleju kokosowego i surowego kakao
Witam wyglądają cudnie ale zastanawiam się czy da się jakoś zmodyfikowac przepis nie używając czekolady kupnej..;)
Twoje słodkości zawsze kuszą wyglądem i zapewne smakiem!