Choć jest głównie znany w Niemczech i krajach Skandynawii, to również podawany był w czasach pruskich na ziemiach obecnego Pomorza. Określany był czerwoną kaszką, ponieważ zagęszczano go w XIX wieku głównie kaszą manną. Gęsty i wyjątkowy w smaku kisiel. Przygotowywany na bazie czerwonego wina lub soku wiśniowego i czerwonych owoców. Charakterystyczne jest w nim to, że owoce nie są rozgotowane, tylko niemal w całości. Przypomina konfiturę. Robiony z truskawek, wiśni, czerwonych porzeczek, malin i innych czerwonych owoców. Podawany na ciepło i na zimno z dodatkiem bitej śmietany. Do zagęszczania używa się najczęściej skrobi ziemniaczanej.
Rote Grütze podaje się, jako samodzielny deser. Można serwować go również z dodatkiem ugotowanej kaszy manny, jako sos do ciast i lodów, placków i naleśników.
SKŁADNIKI:
– 200 g malin
– 200 g czerwonych porzeczek
– 200 g truskawek
– 200 g wydrylowanych wiśni
– 200 g wydrylowanych czerwonych czereśni
– 500 ml słodkiego czerwonego wina lub soku wiśniowego
– 50 g cukru lub innego słodziwa do smaku
– 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
WYKONANIE:
– wymieszać owoce i podzielić na połowę. Jedną część włożyć do garnka, wsypać cukier, wlać 250 ml wina i gotować na bardzo małym ogniu przez 5 minut
– do pozostałej części wina dodać skrobię, dokładnie wymieszać i wlać do garnka z rozgotowanymi owocami. Ciągle mieszając, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu aż kisiel zgęstnieje
– dodać resztę owoców i wymieszać. Już nie gotować. Dosłodzić ewentualnie do smaku
– podawać na ciepłu lub zdecydowanie na zimno