SKŁADNIKI:
Ciasto:
– 3 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej typ 480-500
– 1 szklanka musu dyniowego
– pół szklanki orzechów ziemnych niesolonych
– szklanka mleka roślinnego
– 20 suszonych daktyli
– pół szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego lub ksylitolu
– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 płaskie łyżeczki sody
– płaska łyżeczka mielonego kardamonu
– 2 kopiaste łyżeczki cynamonu
– skórka z 2 cytryn
Krem:
– 2 czekolady min. 70% po 100 g
– szklanka musu dyniowego
– dowolny syrop do smaku
– orzechy i migdały do dekoracji
WYKONANIE:
Ciasto:
– do otrzymania musu dyniowego, potrzebna będzie średnia dynia hokkaido lub inna o słodkim smaku
– dynię pokroić na mniejsze kawałki i upiec w 200 stopniach do miękkości. Wystudzić i dokładnie zmiksować
– daktyle namoczyć w ciepłej wodzie kilka godzin (aż będą miękkie)
– daktyle zmiksować z orzechami na gładko (powstanie coś w rodzaju masła orzechowego)
– w jednej misce połączyć dynię, daktyle z orzechami, skórkę i mleko
– w drugiej mąkę, proszek, cukier, sodę, przyprawy
– ciągle miksując dodawać powoli ciekłe składniki do stałych
– dno tortownicy (śr. 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować dowolnym olejem i wysypać mąką
– wyłożyć ciasto do tortownicy i wyrównać wierzch
– piec około 40 – 45 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach
– wystudzić
Krem:
– do garnka przełożyć pokruszoną czekoladę i syrop (ja dodałem 2 łyżki)
– całość rozpuścić na małym ogniu (nie gotować)
– dodać mus dyniowy i dokładnie wymieszać
– kremem pokryć wierzch ciasta (nie żałować go)
– wierch posypać grubo siekanymi orzechami i migdałami
– wstawić do lodówki by krem stężał
Niestety tak. Mąki bezglutenowe wymagają większej ilości płynu
Ciasto po prostu przepyszne! Krem czekoladowy zdrowe mistrzostwo! Niestety mimo cudownego smaku wyszło bardzo zbite i nie takie puszyste jak na zdjęciu, może dlatego ze dodałam pół na pół mąkę orkiszową i owsianą?
Wspaniałe! Zrobiłam zgodnie z przepisem i jestem zachwycona smakiem tego ciasta. Wbrew pozorom szybko się robi (dynię miałam już wcześniej upieczoną). Jest miękkie i bardzo aromatyczne. Z pewnością będę jeszcze wracać do tego przepisu. Dziękuję
Bardziej gryczanej i więcej płynu
Można zamiast mąki orkiszowej użyć np. gryczanej lub kokosowej ?
Ciasto wlasnie sie piecze, to moje 1 w zyciu ciasto dyniowe
Super Najbardziej mnie cieszy, kiedy czytelnicy inspirują się przepisem i wykonują własne dzieła. Właśnie o to mi chodzi w prowadzeniu bloga. Gratuluje udanego wypieku, dziękuje za miłe słowa i życzę smacznego
Wypróbowałam, wyszło wyborne, luksusowe niemal, co z ciastem dyniowym niekoniecznie mi się kojarzy Dokonałam paru modyfikacji, zależnie od zawartości moich szafek kuchennych. Do ciasta użyłam samej mąki pełnoziarnistej (pszennej i orkiszowej), słonecznika zamiast orzeszków i nieco więcej daktyli. Obawiałam się, że wyjdzie bardziej zbite, ale jest takie samo, jak na zdjęciu – wilgotne, a wciąż lekko puszyste, delikatnie napowietrzone. Krem posłodziłam rozmoczonymi daktylami, a zamiast jednej z czekolad dodałam nieco ciemnego kakao, parę łyżek mleka roślinnego (moja dynia była dość sucha, nawet jak na hokkaido) i odrobinę wanilii. Wyszło nadspodziewanie pysznie i obficie, do tego stopnia, że ciasto zarówno przełożyłam, jak i pokryłam wierzch oraz boki. Dziękuję za przepis i gratuluję tak kreatywnej, smacznej strony!
Absolutnie najlepsze ciasto dyniowe, jakie jadłam! Dynię kocham, ciast i ciasteczek z nią zrobiłam chyba z tysiąc, ale to mnie zaczarowało! Ta skórka cytryny! Mistrzostwo!
jedno i drugie
A po takim posiłku chwila relaksu może joga albo medytacja?
Szarlotka kusi koniecznie ją wypróbuje
Wygląda rewelacyjnie sama ostatnio dużo poszuje zdrowych i smacznych przepisów. Weganka nie jestem jeszcze choć z wielu postaci mięsnych już zrezygnowałam zapraszam do mnie na jaglana szarlotkę 😉 http://bezarchitekta.pl/?p=387
Użyłbym 2 łyżek masła. Nie wiem jak z mąka. Może być zbyt zbite ciasto, ale spróbuj.
A mogłabym użyć od razu masła orzechowego (nie mam odpowiedniego blendera, który zmieliłby taką małą ilość orzechów, musiałabym wsypać ze 2 szklanki)? Jak myślisz, ile mniej więcej powinnam go dać – 1/4 albo 1/3 szklanki? I czy z mąką orkiszową pełnoziarnistą też by wyszło? Bo mam cały kilogram w domu i chętnie bym wykorzystała…
bardzo mi się podoba ten przepis!
Nie robiłem, ale myślę, że tak. Będzie pewnie bardziej zbite
Kupuje w Lidlu Belarom 74% i czekolady Czeco
Nie jest na pewno z tych biszkoptowych, ale jak może pominie się orzechy ziemne, to pewnie zyska na puszystości
Wyjdzie z innej mąki? Gryczanej, owsianej?
Mogę wiedzieć której wegańskiej czekolady używasz?
Ciasto wygląda smakowicie Chciałabym upiec coś lekkiego, bo do tej pory same ciężkie dyniowe wypieki robiłam. Czy to ciasto jest takie właśnie?
To ciasto mnie zachwyciło! Ma przepiękny kolor dzięki dyni, a te orzechy na wierzchu wyglądają cudownie! Aż zachciewa się piec 😉