Uwielbiam pieczone papryki. Mają przyjemnie słodki i dymny smak. Łatwo je przygotować.
Pamiętam kiedy kilka lat temu, chodziłem na pyszne jedzenie do byłej ambasady Jugosławii. Zawsze ze znajomymi zamawialiśmy pieczone papryki marynowane w oleju z natką pietruszki. Mogłem to jeść tonami. Wielokrotnie sam coś takiego robię w domu jako przystawkę.
Postanowiłem, że zmienię trochę formę tego dania.
Upieczone papryki zmiksowałem z dużą ilością natki. Dodałem przyprawy i ugotowany ryż. Dodatek ziarnisty spowodował, że pasta jest bardziej stała.
A jak upiec papryki? Bardzo prosto. Wkładamy warzywa pod rozgrzany grill w piekarniku. Pieczemy aż zrobi się czarna skórka. Wyjmujemy i wkładamy do miski. Zakrywamy folią by doszły. Wtedy skórka schodzi idealnie.
W ten sposób robię również papryki na zimę. Układam w słoikach i zalewa oliwą. Warunek. Papryki muszą być dokładnie wysuszone bo zaczną fermentować i rozsadzi słoiki (wiem co mówię bo doświadczyłem tego).
Pasta oczywiście idealna jest na pieczywo, ale nie tylko.
SKŁADNIKI:
– 5 czerwonych papryk
– duży pęczek natki pietruszki
– pół szklanki ryżu
– pół szklanki gęstego przecieru pomidorowego
– szklanka pestek słonecznika
– łyżeczka wędzonej papryki w proszku (słodkiej)
– łyżeczka mielonego kminu
– pieprz i sól do smaku
– 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych
WYKONANIE:
– papryki przekroić na pół, wyjąć gniazda nasienne
– ułożyć na papierze do pieczenia
– piekarnik ustawić z opcją górnego grilla na 230 stopni
– wsunąć blachę z paprykami tuż pod grilla
– piec do chwili aż skórka stanie się zwęglona
– przełożyć papryki do miski i zakryć ją szczelnie folią. Odstawić na 20 minut
– obrać papryki ze skórki
– ugotować ryż i wystudzić
– pestki słonecznika zmiksować na małe okruszki
– dodać papryki i pozostałe składniki i dokładnie zmiksować
– dodać ryż i przecier
– doprawić solą i pieprzem. Wymieszać
W sklepach eko, choć tez są w marketach na dziale ze zdrową żywnością
Gdzie te płatki drożdżowe można kupić…nie znam tego
Jest napisane, że ugotowany
Mam pytanie co do ryżu.Ma być ugotowany bo nic nie zostało podane na jego temat
Dziękuję
To super, że smakuje. Ja też często ją robię
Pozdrawiam
Robiłam już 4 razy tą pastę. Jest PRZEPYSZNA…chyba się uzależniłam od niej hahahaha. Z orzechami nerkowca tez jest wyśmienita. Pozdrawiam
Zdecydowanie tak
A jak myślisz czy można zastąpić słonecznik orzechami nerkowca?
Proszę bardzo i smacznego
Dziękuję za odpowiedź. Pasta jest rewelacyjna !!! Dziękuję za przepis
Pasteryzacja powinna dać radę
Właśnie robię tą pastę. Zastanawiam.sie jak ją przechować, żeby się nie zepsuła? Słoiczki pasteryzowac?
smacznego
MISTRZOSTWO cała kuchnia zapaprana ale to ze względu na moje wyjątkowe predyspozycje do paprania, tak czy owak było warto 😉
…wow..zrobiłem tę pastę i wyszła przesuper
…co prawda nie tak ładna jak u pana powyżej 😉 bo papryka żółta i zielona, ale w smaku…wow po raz kolejny…dzięki za super przepis kolejny, pierwszy który wykonał em samodzielnie
To drożdże pozbawione swoich właściwości piekarniczych. Mają serowy smak.
co to sa platki drozdzowe, pierwszy raz slysze …
Rewelacyjnie prezentuje się ta pasta Chętnie bym spróbował!
O wow! To jest to czego szukałam! Mam właśnie fazę na pasty kanapkowe!
Zaraz biegnę do sklepu po papryki i robię Cudnie to wygląda, a jak musi smakować…
Super pasta! Dodajesz tyle wspaniałych przepisów, ze już nie wiem od czego zacząć i co pierwsze upichcić
Spokojnie można pominąć
Można bez płatków? Czy one coś mocno robią oprócz smaku?
cudna pasta
To widzę kolejną idealną pastę do zrobienia! Bardzo lubię smak pieczonej papryki i płatków drożdżowych, dodam trochę chili i będzie idealnie