KREM Z KALAFIORA I GRUSZKI
17 listopada 2015
Gruszki zawojowały wszelkie kremy. Idealnie pasują do warzyw korzeniowych, takich jak pietruszka, pasternak czy seler. Ja bardzo lubię połączenie tego owocu z jarmużem czy szpinakiem.
W głowie zrodził się pomysł na połączenie kalafiora i gruszki. Niewiele brakowało, a krem wylądowałby w ściekach. Dodawanie kolejnych przypraw nie powodowało mojego zadowolenia.
W pewnym momencie zacząłem zastanawiać się w czym problem, bo czegoś mi brakowało. Wystarczyło przeszukanie szafek i dodanie dwóch magicznych składników.
Finał. Jeden z najlepszych kremów (a zrobiłem ich setki) jaki udało mi się wytworzyć.
Niesamowity głęboki smak dzięki suszonej szałwii i wędzonej papryce. Nie przytłumiły one smaku kalafiora i gruszki. Nadały niesamowity wymiar.
Jak widać, początkowe niepowodzenia mogą przerodzić się w sukces.
Krem idealnie smakuje z kawałeczkami chleba, ugotowaną ciecierzycą czy makaronem.
Już mam w głowie kolejny pomysł na połączenie gruszki. Będzie pewnie smakowo
SKŁADNIKI:
– 1 średni kalafior
– 2 średnie gruszki
– pół łyżeczki suszonej szałwii
– łyżeczka mielonego kminu
– pół łyżeczki wędzonej papryki
– pół łyżeczki cynamonu
– 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych
– sól i pieprz do smaku
– pół szklanki mleka kokosowego
WYKONANIE:
– kalafior podzielić na mniejsze różyczki i włożyć do garnka
– dodać pokrojone w grube plastry gruszki
– wlać tyle wody by przykryły składniki
– całość gotować, aż wszystko będzie miękkie
– zmiksować blenderem na gładko
– dodać pozostałe składniki prócz soli i zagotować na małym ogniu
– gotować 2-3 minuty i doprawić do smaku solą
tak
czy bez mleka kokosowego też wyjdzie?
połączenie kalafiora i gruszki może smakować ciekawie 😉