PIERNIKOWE MINI TARTY
weganon 27 listopada 2015

 

Święta Bożego Narodzenia nie mogą odbyć się bez słodkości. Muszą smakować makiem, cytrusami, cynamonem, orzechami. Poniżej pierwsza propozycja.
Idealne połączenie czekolady z przyprawą piernikową. Nie ograniczajmy się tylko do małych ciasteczek. Dodajmy tej przyprawy do innych deserów.
Połączenie czekolady ze skórką pomarańczową, to da mnie kwintesencja tych Świąt.
Kiedy byłem dzieckiem, marzeniem ściętej głowy było dostanie prawdziwej czekolady. Kupowane na kartki wyroby czekoladopodobne, wołały o pomstę do nieba. Czasem udało się dostać prawdziwą tabliczkę. Kamuflowana była na wyjątkowe okazje. Chociażby na desery świąteczne. Teraz mamy ten komfort, że odmian czekolady są takie ilości, że przyprawiają o zawrót głowy. Kupno czekolady wegańskiej jest bezproblemowe. Są dobrej jakości i w normalnych cenach.
Zamiast małych tartaletek, można przygotować jedną dużą. Pamiętajcie tylko by forma miała wyjmowane dno. Ułatwi nam to znacznie życie.
Plusem tej słodkości jest to, że nie trzeba jej piec. Jest bezglutenowa. Robi się bardzo szybko, smakuje wyśmienicie i możemy zaskoczyć gości znanym im smakiem w nowej formie.

 

SKŁADNIKI:

Na spód:
– szklanka pestek słonecznika
– 200 g wiórków kokosowych
– płaska łyżka kakao
– 1 dojrzały banan
– 2 łyżki dowolnego syropu

Na krem:
– 2 tabliczki czekolady min. 70% po 100 g
– 3 łyżki kremu kokosowego (biała, stałą część z puszki mleka kokosowego wstawionego na kilka godzin do lodówki)
– dowolny syrop
– płaska łyżka PRZYPRAWY PIERNIKOWEJ
– skórka z 1 pomarańczy
– pół szklanki dowolnych orzechów


WYKONANIE:

Spód:
– słonecznik i wiórki zmiksować
– dodać kakao i syrop oraz pokrojonego w kawałki banana
– dokładnie zmiksować
– masa powinna być plastyczna
– boki i spód foremek wylepić masą

Krem:
– do garnka włożyć połamaną czekoladę, krem kokosowy, przyprawę piernikową, syrop w ilości zapewniającej słodki smak i skórkę
– delikatnie podgrzewać do rozpuszczenia się składników
– kremem wypełnić spody tartaletek
-orzechy drobno posiekać i posypać wierzch kremu
– wstawić na kilka godzin do lodówki lub na godzinę do zamrażarki, a później przenieść do lodówki

 

13 Komentarze

  1. Genialny blog i jestem pełna podziwu dla podawanych przepisów. Jeden minus to taki, że jak patrzę na te cudne zdjęcia to jestem potwornie głodna. Przez Pana blog przytyłam 2kg. Jak przytyję 5kg to przestanę go śledzić a na razie rozkoszuje się Pańskimi przepisami:)

  2. zapowiadają się przepysznie :)
    mam tylko pytania czy podana ilość składników odpowiada jednej foremce z Pańskich zdjęć? tj, czy jeśli chce zrobić na jednej dużej formie to składniki podwoić lub nawet potroić w zależności od jej wielkośći?

    dziękuję z góry za odpowiedź :)

  3. Wyglądają i na pewno smakują pysznie, mam tylko pytanie czy ilość składników odpowiada tutaj jednej małej foremce z Pańskich zdjęć? czyli jeśli bym chciała zrobić jedną dużą to składniki należy podwoić/potroić w zależnośći od wielkości formy?

  4. Cuuudo! Pana blog jest fantastyczny, pełen pięknych zdjęć i wspaniałych przepisów. Zaglądam regularnie i często "popełniam" w swojej kuchni receptury, które Pan publikuje. Gratuluje bloga i życzę wszystkiego najlepszego!
    Anita

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *