JURAJSKI ŻUR GRZYBOWY
weganon 8 marca 2021

DSC_0003

Żur kojarzy nam się zazwyczaj z kuchnią śląską i w dodatku z Wielkanocą. Ten pochodzi z okolic Częstochowy. Ma ponad 120 lat i był popularny kiedyś w Stradomiu, obecnej dzielnicy Częstochowy. Okoliczne lasy są pełne runa leśnego, w tym najlepszych grzybów. Z szlachetnych odmian przygotowywano przeróżne zupy i polewki. Jedną z nich jest jurajski żur grzybowy. Aromatyczna zupa podawana kiedyś na tzw. beztydzień. Serwowano ją na śniadanie, obiad i kolację. Podawano z okraszonymi ziemniakami lub chlebem. Do żuru wykorzystywano suszone borowiki, które gotowano z dodatkiem cebuli i przypraw. Następnie dodawano zakwas żytni. Zupa ma aromat zarówno grzybów, jak i kwaśność i gęstość typowego żuru. Dziś najczęściej podawany jest na Boże Narodzenie.

DSC_0014

SKŁADNIKI:

– 50 g suszonych borowików
– 1 duża cebula
– 250 ml zakwasu żytniego
– 6 ziaren ziela angielskiego
– 10 ziaren pieprzu
– 3 liście laurowe
– sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:

– borowiki zalać 1,5 l wody. Moczyć około 8 godzin. Dodać przepołowiona cebule, ziele, pieprz, sporą szczyptę soli i liście laurowe. Gotować 45 minut na małym ogniu
– dodać zakwas i gotować jeszcze kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Doprawić do smaku solą
– podawać z kleksem śmietanki, okraszonymi cebulką ziemniakami lub chlebem

DSC_0021

DSC_0009

DSC_0016

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *