TOFURNIK PINAKOLADA
24 lutego 2016
Odkąd znów mogę wcinać sojowe produkty tofurniki to moje najlepsze ciacha. Szybkie w przygotowaniu, proste i zawsze się udają. Zmieniamy dodatki smakowe i otrzymujemy za każdym razem coś niepowtarzalnego. Dzięki tofurnikom wielu moich znajomych przekonało się do tofu. Stwierdzili, że ten magiczny ser wchłania inne smaki i nie jest już mdłą kostką.
Tym razem sojowy ser połączyłem z kokosem i ananasem. Otrzymałem pinakoladowy sernik. Niesamowicie soczysty, słodki i owocowy. Z muśnięciami czekolady na wierzchu zamienia się w wegańskie niebo
SKŁADNIKI:
– 2 kostki naturalnego tofu po ok. 200 g
– 1 puszka pełnotłustego mleka kokosowego wstawiona na kilka godzin do lodówki
– sok i skórki z 2 cytryn
– 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
– 2 łyżki pudru z nierafinowanego cukru lub syrop daktylowy
– 1 szklanka wiórków kokosowych
– 1 duży, świeży ananas
– czekolada 70% 100 g + 3 łyżki dowolnego mleka roślinnego
WYKONANIE:
– za pomocą malaksera lub blendera zmiksować na gładko tofu, białą, stałą część mleka kokosowego, sok i skórki z cytryn, mąkę i cukier
– ananasa obrać, pokroić w kostkę i osuszyć z soku. Dodać wraz z wiórkami do masy. Dokładnie wymieszać
– dno tortownicy o średnicy ok 20-23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę i piec ok. 45 minut w 180 stopniach. Wystudzić
– czekoladę rozpuścić z mlekiem i polać tofurnik. Wstawić na lodówki
Dobre, bardzo 😀 Żałowałam, że się nie upiekło
dziękuję ślicznie
uwielbiam ten tofurnik. Pamiętać trzeba by porządnie odsączyć ananasy bo to one często powodują, że masa jest wodnista
hahahahh i jak smakowało?
Wczoraj stwierdziłam że zrobię 😀 Po 10 minutach pieczenia zepsuł się piekarnik. Nie udało mi się go włączyć, zjadłam surowe D:
1 puszka wystarczy
a ile tego ananasa z puszki? mam 340g i nie wiem czy otwierac 2 puszke?
Udało się, smakuje fajnie, jest dość kwaskowe. Nie wyszło mi tylko tak zwarte jak Twoje. Miałam dość duże i soczyste cytryny więc w tym upatruję przyczynę. Myślę, że fajnie wyjdzie również z bardziej od ananasa słodką brzoskwinią. Twój przepis zrobił wczoraj na mnie takie wrażenie, że 2h jeździłam i szukałam w Łodzi tofu bo jak na złość w wielu miejscach nie mieli tofu naturalnego tylko nie wiedzieć czemu paprykowe albo czosnkowe :-/ hehe
Ja do tofurników nie dodaję proszku do pieczenia
Właśnie wsadzam do pieca… Tylko nie było nic o proszku do pieczenia, mam nadzieje ze to celowe…
ta struktura jest boska! <3
można
Można użyć ananasa z puszki? 😉
Akurat kiedyś chciałam zrobić tofurnika w takich smakach! Wypróbuję Twój przepis
Ale smakowicie wygląda w sobotę przyjeżdża do mnie rodzina, więc już wiem co upiekę.. :)) uwielbiam Twoje przepisy i bardzo często z nich korzystam. Na pewno oddam swój głos na Twojego bloga
Pozdrawiam. Asia