KULKI „JAJECZNE” NIE TYLKO DO BARSZCZU
2 marca 2016
O ile Święta Bożego Narodzenia są prawie wegańskie o tyle Wielkanocne już nie. Mamy spore ilości kiełbas, szynek, jaj i innych potraw. Czy weganie mają w ogóle, co jeść w te dni? Oczywiście, że tak i to wiele pysznych smakołyków.
Ciasta, sałatki, pasztety, pieczenie i biały barszcz z wegańską „kiełbasą”. Na blogu znajdziecie kilka propozycji. Jednymi z nich jest zakwas na barszcz, barszcz biały i biała „kiełbasa”
Smak jajeczny w wegańskich potrawach zapewnia czarna sól kala namak. Jej bogato siarkowy skład sprawia, że potrawy z jej dodatkiem idealnie imitują ten smak i zapach. By stworzyć sobie namiastkę jajecznych smaków przygotowujemy pasty czy sałatki z dodatkiem soli. W przypadku barszczu też jest wyjście. Możemy przygotować sobie kulki podobne do żółtka a smakujące niemal identycznie jak ono. Przygotowanie trwa dosłownie chwile.
Składniki miksujemy, toczymy kulki i gotowe. Można podawać je z wegańskim majonezie lub innych potrawach. W trakcie pisania tego postu już mi wpadł do głowy kolejny pomysł. Pojawi się niedługo na blogu.
SKŁADNIKI:
– 1 kostka naturalnego tofu ok. 180 g
– 1 puszka gotowanej ciecierzycy
– płaska łyżeczka kurkumy
– płaska łyżeczka czarnej soli kala namak
WYKONANIE:
– ciecierzycę odsączamy z płynu i przepłukujemy zimną wodą. Tofu rozrywamy na mniejsze kawałki
– wszystkie składniki dokładnie miksujemy na jednolitą masę
– formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i gotowe
Bardzo smaczny, prosty i szybki przepis ! Idealne na Wielkanoc 😀 polecam każdemu spróbować!
Kolejny świetny przepis i ratunek na Śniadanie Wielkanocne .
Nie ma za co niedługo przepis na ich nowe wykorzystanie
Dzięki Ci o Weganonie za ten przepis ! Kulki są pycha, uratują moją pierwszą wegańską Wielkanoc ☺
do 3 dni
Jak długo mogę przechowywać je w lodówce??
Dziękuję, dokładnie czegoś takiego szukałem na zastąpienie jajek, które nie wszyscy u mnie jedzą z różnych powodów…
świetne!
zrobię dla taty – roślinnije mi ostatnio 😉
barszczyk też zrobię
od razu skojarzyły mi się z żółtkiem bardzo fajne Wielkanocne jajowe kule 😀
WOW! Koniecznie muszę wypróbować! Bardzo ciekawy pomysł no i taki prosty
Na blogu jest przepis na tofu z mąki z ciecierzycy czyli birmańskie. Myślę że bez problemu da radę
…wszystko jest z tym cudownym tofu…. a my go nie możemy czy jest jakiś zastępnik do tego tofu ? żeby robić takie cuda ale bez niego… błagam o odpowiedź… za , która już z góry dziękuje !! ;))
Nię mogę się doczekać świąt! Pierwsze wegańskie od kilku miesięcy 'przenoszę się' z wegetarianizmu i szukam pomysłów- świetny blog!
Nię mogę się doczekać świąt! Pierwsze wegańskie od kilku miesięcy 'przenoszę się' z wegetarianizmu i szukam pomysłów- świetny blog!