WIELKANOCNA PASTA
14 marca 2016
Wielkanoc potrawami z jajek stoi. Często mam pytania od znajomych z ich wegańską wersją. Odpowiadam. Nie ma problemu. Czarna sól kala namak idealnie podrabia ich smak. Co do tekstury to też nie ma problemu.
Pasty „jajeczne” już wielu zaskoczyły smakiem. Koloru nadaje kurkuma lub curry. Wykonać je można z wielu składników. Najczęściej jest z tofu. Jednak by zwiększyć objętość pasty dodaję ciecierzycę i kaszę jaglaną.
Do pasty obowiązkowo posiekany szczypiorek i jeszcze dodaję natkę pietruszki. Taka pasta fajnie się prezentuje z łódeczkach cykorii czy na małych zbożowych krakersach z kapka wegańskiego majonezu.
SKŁADNIKI:
– 1 kostka naturalnego tofu ok. 180 g
– 1 puszka ciecierzycy
– pół szklanki suchej kaszy jaglanej
– pęczek dymki
– 5 łyżek majonezu wegańskiego
– sól kala namak i pieprz do smaku
– łyżeczka musztardy
– łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
– curry lub kurkuma do koloru (około łyżeczki)
WYKONANIE:
– kaszę przepłukać wrzątkiem kilka razy i ugotować w szklance wody z odrobiną soli (około 15 minut). Wystudzić
– ciecierzycę przepłukać zimną wodą i wraz z tofu, kaszą, majonezem i musztardą zmiksować blenderem ręcznym (malakser powoduje, że pasta jest zbyt rozdrobniona i uwodniona)
– dodać natkę, posiekaną dymkę, kurkumę, pieprz i sól czarna do smaku. Dokładnie wymieszać i wstawić na godzinę do lodówki
ekstra! Jak sportowiec sportowca, mogę prosić o opisanie B, T, W i kcal?
Z góry dzięki
super
Ja tak robię. Wtedy składniki się przegryzą i lepiej smakuje
Fantastyczna , a czy można zrobić w sobotę późno wieczorem ,żeby podać ja w niedziele rano?