Czym jest brioszka? To wspaniałe pieczywo, które smakiem i teksturą, przypomina trochę naszą chałkę. To francuskie pieczywo, spotkacie w przeróżnych kształtach i wielkościach. Jednak najczęściej wygląda, jak na zdjęciach. Podawana najczęściej na śniadanie w towarzystwie kawy. Czasem obtaczana w mieszaninie jajek i mleka i smażona w formie tostów. To drożdżowe pieczywo, jest pełne jajek i masła. Pochodzi prawdopodobnie z Normandii, gdzie była już wypiekana w XV wielu.. 200 lat później dotarła do stolicy. Najstarszy, zachowany przepis pochodzi z 1742 roku. Brioszka stała się tak popularna we Francji, że każdy z regionów tego kraju, ma swoją odmianę. Z serem z Owerni, z suszonymi gruszkami, orzechami laskowymi i rodzynkami z regionu Wogezów, z kandyzowanymi owocami z Akwitanii, w kształcie bochenka z Normandii, w kształcie warkocza z regionu Loary, z rodzynkami w kształcie korony z Alzacji i wiele, wiele innych.
W moim wypieku nie ma masła i jajek. Koloru i tekstury nadaje mus dyniowy. Idealnie spełnia tą funkcje. Kolejnym dodatkiem jest mak. Jego małe ziarenka, fajnie wyglądają po przekrojeniu. Kształt brioszki jest klasyczny, czyli w formie bochenka. Ułożone w dwóch rzędach, obok siebie kulki ciasta. Podczas pieczenia łączą się i wyrastają ponad formę. Najlepsza krojona w grube kromki, smarowana margaryną i konfiturą malinową
SKŁADNIKI:
– 3,5 szklanki mąki pszennej
– 2 łyżki maku
– ½ szklanki musu dyniowego
– ½ szklanki dowolnego mleka roślinnego
– 1/3 szklanki oleju rzepakowego
– ½ szklanki cukru
– 50 g świeżych drożdży
WYKONANIE:
– do miski wkruszyć drożdże, dodać 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki
– mleko lekko podgrzać i dodać do drożdży. Dokładnie wymieszać
– przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut
– mąkę wymieszać z makiem
– mus dyniowy lekko podgrzać z olejem i resztą cukru. Dokładnie wymieszać
– do zaczynu dodać mąkę z makiem i mus z olejem i cukrem
– wyrabiać ciasto około 10 minut
– włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę
– ciasto ponownie wyrobić przez chwilę. Utoczyć wałek i podzielić na 8 równych części
– foremkę do keksów o wymiarach około 10 na 30 cm, wyłożyć papierem do pieczenia
– z ciasta toczyć kulki i układać w 4 rzędach po 2 kulki
– przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut
– wierzch posmarować osłodzonym mlekiem roślinnym
– piec 30 minut w 175°C
tak, ale musi być bardzo gęsty
Czy mus z jabłek spełni swą rolę zamiast dyniowego?
Tak to bywa z piekarnikami.
Zrobiłam dzisiaj i mam tylko uwagę do temperatury/czasu pieczenia. U mnie przy 175 stopniach musiałam wydłużyć pieczenie o 10 minut, a i tak nie osiągnęłam tak brązowej skórki. Poza tym pyszka!
Piżmowa jest dobra do tego przepisu. Ja zawsze dluzej pieke dynie, by pozbyć się więcej wody
Sprawdzony przepis z dynia pizmowa,i to kilkukrotnie..pycha
Hokkaido lub piżmowa
jaki rodzaj dyni najlepiej spradzi sie w tym przepisie?