KOKOSOWA TARTA Z TRUSKAWKAMI
weganon 23 maja 2018

DSC_0075

W tej tarcie dominują dwa składniki. Kokos i truskawki. Ingrediencję są w różnych formach. Truskawki, jako mus w nadzieniu i jako owoce na wierzchu. Kokos ma aż trzy formy. Gęsty krem, masło i wiórki. Na początku krem miał tylko kokosa, ale był za mdły i dziwnie wyglądał. Dopiero dodatek zmiksowanych truskawek, dał niesamowity smak.

Nie musicie się obawiać, że krem będzie zbyt ciekły. Masło kokosowe idealnie ścina masę w chłodzie. Koniecznie dodajcie listki mięty. Dają dodatkowego orzeźwienia. Masło kokosowe możecie kupić np. TU lub sami poczynić w domu z wiórków.

Zamiast truskawek, idealne będą maliny a nawet borówki czy porzeczki. To muszą być kwaskowe owoce, które przełamią smak mdłego kokosa.

DSC_0055

SKŁADNIKI:

Forma na tarte z wyjmowanym dnem, wymiary 10 na 30 cm
Na spód:
– 1 szklanka migdałów

– 1 szklanka orzechów ziemnych niesolonych i nieprażonych
– 1 łyżka kakao
– 3-4 łyżki syropu z agawy lub innego

Na krem:
– 1 puszka mleka kokosowego 400 g (min. 17% tłuszczu i 75% kokosa), wstawiona na 1-2 dni do lodówki

– 5 łyżek masła kokosowego (użyłem TEGO)
– 1 szklanka wiórków kokosowych
– 6 sporych truskawek
– dowolny syrop do słodkości
– truskawki i mięta do ozdoby

WYKONANIE:

Spód:
– orzechy i migdały zmielić np. malakserem na drobne okruszki

– dodać kakao. Wymieszać. Dodać syrop i za pomocą dłoni wyrobić masę. Powinna być jak na truflę
– dno i boki formy i wyłożyć cienko masą

Krem:
– truskawki dokładnie zmiksować

– opakowanie z masłem wstawić do pojemnika z gorącą wodą, tak by się rozpuściło i stało płynne
– puszki wyjąć tylko białą, stałą część. Dokładnie zmiksować lub ubić trzepaczką na puszysto
– dodać masło i wymieszać (masa stanie się grudkowata)
– dodać wiórki i zmiksowane truskawki a następnie wszystko zmiksować blenderem
– doprawić do smaku syropem lub cukrem
– masę wyłożyć na spód, wyrównać wierzch. Ułożyć truskawki i miętę
– wstawić do lodówki na 1-2 godziny

DSC_0095

DSC_0066

DSC_0109

11 Komentarze

  1. Kupiłam mleczko kokosowe marki Aroy-D (ekstrakt z kokosa 60%, woda). Po dobie w lodówce nadal jest płynne. Jest szansa ze wyorębni sie owa „stała część”? Kolejna doba w lodówce coś zmieni? Pozdrawiam

  2. można użyć dowolnego słodziwa. Do sklejenia mogą być musy owocowe,banan,daktyle, masła orzechowe lub olej kokosowy

  3. Bardzo smakowity przepis:-) czy można syrop ze spodu zamienić na ksylitol? Niestety to jedyny słód który mogę:/ Jeżeli tak to co dodać żeby masa się skleiła i była jak na trufle, może być trochę mleka kokosowego albo masła orzechowego/migdałowego, czy to kiepski pomysł? Z góry dziękuję za radę :)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *